ΥΓΕΙΑ

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε επειγόντως στο νοσοκομείο!

Υπάρχουν ορισμένες έκτακτες καταστάσεις, όπου ο οργανισμός σας αντιμετωπίζει άμεσο και πολύ σοβαρό πρόβλημα και επιβάλλεται να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό ή να πάτε στο νοσοκομείο.

Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε επειγόντως στο νοσοκομείο!

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι αν πάθετε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή αν τα νεφρά σας πάψουν ξαφνικά να λειτουργούν. Αντίθετα με τα χρόνια προβλήματα στα νεφρά, τα οποία αντιμετωπίζονται σε βάθος χρόνου, στην περίπτωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, το πρόβλημα είναι επείγον.

Τα νεφρά αφαιρούν από τον οργανισμό τις βλαβερές ουσίες που εκείνος θέλει να αποβάλλει, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην ισορροπία των υγρών, των αλάτων και άλλων μετάλλων (π.χ. ηλεκτρολύτες) στο αίμα. Όταν τα νεφρά πάψουν να λειτουργούν, οι βλαβερές ουσίες, τα άλατα, τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες συσσωρεύονται στο αίμα και μπορεί να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για την ζωή σας.

Αίτια οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

Μια ξαφνική, σοβαρή πτώση στη ροή του αίματος προς τα νεφρά: Η μεγάλη απώλεια αίματος, ένας τραυματισμός ή μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται σήψη, μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος στα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο σώμα (αφυδάτωση) και αυτό βλάπτει τα νεφρά.

Παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα, δηλητήρια, ή άλλες λοιμώξεις: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα νεφρών από τη λήψη φαρμάκων. Αλλά οι άνθρωποι που έχουν σοβαρά, μακροχρόνια προβλήματα υγείας είναι πιθανό να έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους. Παραδείγματα φαρμάκων που μπορεί μερικές φορές να βλάψουν τα νεφρά περιλαμβάνουν:

-Αντιβιοτικά, όπως η γενταμυκίνη και στρεπτομυκίνη
-Φάρμακα για τον πόνο, όπως η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη
-Ορισμένα φάρμακα πίεσης του αίματος, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγεοτενσίνης (ΑΜΕ)
-Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μερικές εξετάσεις όπου γίνεται χρήση ακτίνων-Χ.

Μια ξαφνική εμπλοκή από τις πέτρες στα νεφρά η οποία σταματά την ροή των ούρων: Οι πέτρες στα νεφρά, ένας όγκος, ένας τραυματισμός, ή ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια απόφραξη.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, εάν:

-Είστε ηλικιωμένος
-Έχετε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως νεφρική ή ηπατική νόσο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, ή είστε παχύσαρκος/η

Συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής βλάβης μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Μικρή ή μηδαμινή ποσότητα ούρων, όταν προσπαθείτε να ουρήσετε

-Οίδημα (πρήξιμο), κυρίως στα πόδια και τα πέλματά σας

-Μειωμένη ή καθόλου όρεξη για φαγητό

-Ναυτία και έμετο

-Αίσθημα σύγχυσης, ανησυχίας και νευρικότητας ή έντονη υπνηλία

-Πόνος στην πλάτη, ακριβώς κάτω από το θώρακα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Και για τους ανθρώπους που είναι ήδη σοβαρά ασθενείς, το πρόβλημα που προκαλεί η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εκδηλώνεται με άλλα συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια διαγιγνώσκεται κατά κανόνα στο νοσοκομείο, καθόσον νοσηλεύεται το άτομο πιθανώς για κάποια άλλη αιτία. Αν είστε ήδη στο νοσοκομείο, οι εξετάσεις που σας γίνονται για άλλα προβλήματα μπορούν να βρουν πρόβλημα με τα νεφρά σας.

Αν δεν είστε στο νοσοκομείο, αλλά έχετε τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, ποια φάρμακα παίρνετε, και τι εξετάσεις έχετε κάνει. Τα συμπτώματά σας μπορεί να βοηθήσουν να προσδιοριστεί η αιτία του προβλήματος των νεφρών σας.

Οι εξετάσεις αίματος και ούρων μπορούν να δείξουν πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας και πιο συγκεκριμένα αν έχετε φυσιολογικά επίπεδα νατρίου (αλάτι), καλίου και ασβεστίου. Μπορείτε επίσης να χρειαστεί να κάνετε υπερηχογράφημα, για να έχει ο γιατρός σας πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης των νεφρών σας.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα στην σπλήνα

Ο «λευκός» ήχος, αντίδοτο στην ηχορύπανση

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που φαίνονται στα πόδια σας

Πέντε συμπτώματα που δεν οφείλονται σε μεγάλη ηλικία αλλά σε διαβήτη