ΥΓΕΙΑ

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες και πώς μπλοκάρουν την γονιμότητα

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία ορμονική πάθηση που θεωρείται από τις συχνότερες αιτίες υπογονιμότητας της γυναίκας.Χαρακτηρίζεται από ασταθείς εμμηνορυσιακούς κύκλους, παχυσαρκία, υπερτρίχωση και πολλές φορές αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες και πώς μπλοκάρουν την γονιμότητα

Τα νεώτερα δεδομένα έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερες γυναίκες στην ιατρική συμβουλή διότι εκτός από την προσωρινή ορμονολογική ρύθμιση πρέπει να γίνεται μια συστηματική παρακολούθηση για παθήσεις που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον και έχουν σαν υπόστρωμα αυτήν την ορμονική ανισσοροπία.

Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη αν και σε μερικές περιπτώσεις παίζει ρόλο η κληρονομικότητα.

Η συχνότητα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι γύρω στο 20% ενώ μόνο το 7% αυτών εμφανίζουν την βαρύτερη μορφή που είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εάν δεν αντιμετωπιστεί για μελλοντική εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη τύπου II, καρδιοπαθειών, ινομυωμάτων, πολυπόδων κλπ.

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει ακμή, λιπαρότητα του δέρματος, παχυσαρκία, δυσκολία στην γονιμότητα, αποβολές κα.

Υπερηχογραφικά διακρίνουμε μεγάλες ωοθήκες με πολλά μικρά ωοθηλάκια λόγω της διακοπής της φυσιολογικής πορείας του κύκλου. Παρ' όλα αυτά η υπερηχογραφική εκτίμηση πολυκυστικών ωοθηκών δεν σημαίνει απαραίτητα και εμφάνιση του συνδρόμου.

Η απώλεια βάρους θα βοηθήσει πιθανόν στην επαναφορά του κύκλου σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στην γονιμότητα της γυναίκας.

Τα εργαστηριακά ευρήματα επηρεάζονται από την μη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών , επινεφριδίων και του άξονα υποθαλάμου υπόφυσης. Ενώ ενεργή συμμετοχή έχει η αύξηση του βάρους της γυναίκας. Παρατηρείται λοιπόν άνοδος των οιστρογόνων και ανδρογόνων .
Παρ' όλο που το ποσοστό γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες είναι γύρω στο 20% , το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχουν απολαύσει την τεκνοποίηση ενώ οι συνιστώμενες θεραπείες μας δίνουν πολλά αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά εάν κάποιος συνυπολογίσει την μεγάλη δυνατότητα των σημερινών θεραπευτικών επιλογών :

1. Παρακολούθηση του κύκλου για προσδιορισμό της ωοθυλακιορρυξίας και σύσταση επαφών
2. Χορήγηση φαρμάκων πρόκλησης ωοθυλακιορρυξίας σε συνδυασμό με σπερματέγχυση
3. Drilling ωοθηκών.
4. Εξωσωματική γονιμοποίηση
Όλα αυτά πάντα θα συνεκτιμηθούν με την ύπαρξη του ανδρικού παθολογικού παράγοντα για να γίνει η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι
URL: www.ivfathenscenter.gr e: info@ivfathenscenter.gr Fcb: www.facebook.com/ivfathenscenter?fref=ts

22