ΥΓΕΙΑ

Δοκιμάζεται πρωτοποριακή ένεση που θα δώσει τέλος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς

Μια νέα, πρωτοποριακή θεραπεία που θα επιτρέπει στην καρδιά να αποκαθιστά τις βλάβες που έχει υποστεί, χωρίς να χρειάζεται επεμβατική χειρουργική επέμβαση, δοκιμάζεται επί του παρόντος από Βρετανούς ερευνητές.

Δοκιμάζεται πρωτοποριακή ένεση που θα δώσει τέλος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς

Η μέθοδος περιλαμβάνει μια απλή ένεση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς ίσως αποτελούν σύντομα παρελθόν χάρη στη νέα δοκιμή που πραγματοποιείται από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία έχει ως στόχο να καταδείξει πώς η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της ανεπάρκειας ζωτικών οργάνων.

Πολλοί από τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση χάνουν τη ζωή τους πριν να βρεθεί συμβατό μόσχευμα.

Η νέα δοκιμή περιλαμβάνει τη χορήγηση ενός γονιδίου που δημιουργείται στο εργαστήριο ώστε να ενεργοποιηθεί η παραγωγή μιας πρωτεΐνης-κλειδί που επιτρέπει στους μύες της καρδιάς να αναγεννηθούν.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως η νέα θεραπεία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση αντί της μεταμόσχευσης, με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά (British Heart Foundation) να χρηματοδοτεί τη δοκιμή και να δηλώνει πως «δίνει πραγματική ελπίδα για την καθιέρωση μιας αποτελεσματικής θεραπείας στο άμεσο μέλλον».