ΥΓΕΙΑ

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Οι λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στα χείλη, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, δεν αποτελούν μόνο ψεγάδι στην εμφάνισή μας αλλά μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κάποιας πάθησης που χρήζει άμεσης ιατρικής προσοχής.

Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες

Τα στίγματα μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, να εμφανίζονται σε ένα μόνο σημείο ή σε ολόκληρη την έκταση των χειλιών, να προεξέχουν ή να είναι επίπεδα.

Δείτε επτά διαφορετικές περιπτώσεις και τι υποδεικνύει καθεμιά από αυτές.

1. Κηλίδες του Fordyce

lip1

Μικρές κηλίδες που εμφανίζονται επάνω στα χείλη. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 1 έως 3 χιλιοστά. Τα στίγματα αυτά δεν πονούν και είναι εντελώς ακίνδυνα. Είναι άγνωστο γιατί εμφανίζονται, μια πιθανή αιτία είναι όμως η συσσώρευση λιπαρότητας στους σμηγματορροϊκούς αδένες του δέρματος. Αντιμετωπίζονται συνήθως με λέιζερ ή ειδικές κρέμες.

2. Στοματική εξέλκωση

lip2

Πρόκειται για επίπονα έλκη με λευκή ή κιτρινωπή επιφάνεια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το 1 εκατοστό. Μπορεί να εμφανιστούν εξωτερικά ή εσωτερικά στα χείλη ή εσωτερικά στο μάγουλο. Δεν είναι επικίνδυνα όμως προκαλούν αρκετό πόνο. Συνήθως φεύγουν από μόνα τους μέσα σε 2 εβδομάδες. Τις πρώτες ημέρες είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε πρέπει να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό. Συνιστάται η εφαρμογή μείγματος νερού με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

3. Λεύκη

lip3

Πρόκειται για δερματική πάθηση που οδηγεί σε αποχρωματισμού της επιδερμίδας σε διάφορα σημεία του σώματος. Η πάθηση προχωρά εξελικτικά, επηρεάζοντας σταδιακά ολοένα και περισσότερες περιοχές του σώματος. Η λεύκη οφείλεται πιθανότατα σε αυτοάνοση πάθηση. Αντιμετωπίζεται συνήθως με τα στεροειδή ή τη φωτοχημειοθεραπεία.

4. Έρπης

lip4

Τα έλκη εμφανίζονται έπειτα από λοίμωξη από τον ερπητοϊό HSV. Ο έρπης μεταδίδεται με την επαφή και προκαλεί φαγούρα και πόνο. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όμως τα συμπτώματα καταστέλλονται με τα ειδικά αντιικά φάρμακα και τις τοπικές αλοιφές.

5. Βλεννώδης κύστη

lip5

Πρόκειται για κύστη με υγρό λευκού ή ροζ χρώματος. Οφείλεται σε ερεθισμό των χειλιών, για παράδειγμα από επαναλαμβανόμενο δάγκωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κύστες είναι μικρές σε μέγεθος και δεν προκαλούν πόνο. Δεν είναι επικίνδυνες και ανοίγουν μόνες τους μετά από μερικές ημέρες, απελευθερώνοντας το υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό τους. Εάν οι ερεθισμοί είναι συνεχείς, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εξάνθημα που αφαιρείται μόνο με χειρουργική επέμβαση.

6. Στοματίτιδα

lip6

Τα έλκη εμφανίζονται στις βλεννώδεις μεμβράνες της εσωτερικής επιφάνειας των χειλιών και του στόματος, λόγω λοίμωξης από μύκητα. Η λοίμωξη από τον HIV, ο διαβήτης αλλά και άλλες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των εξανθημάτων. Η στοματίτιδα είναι συχνότερη στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι και το διάλυμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

7. Καρκίνος

lip7

Σπανιότερα, τα έλκη στο εσωτερικό των χειλιών αποτελούν ένδειξη καρκίνου. Αυτή η μορφή καρκίνου του δέρματος είναι συνηθέστερη στους άνδρες άνω των 50 ετών. Η επίσημη διάγνωση προκύπτει έπειτα από βιοψία και η συχνότερη αιτία είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας ώστε να διαπιστώσετε την ακριβή αιτία εμφάνισης των στιγμάτων και να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Άφτρες στο στόμα: Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε άμεσα
Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι
Τι μαρτυρά η... γλώσσα μας για την κατάσταση της υγείας μας