ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία έρπη: Συναρπαστική ανακάλυψη των επιστημόνων στο βυθό της θάλασσας

Μια σπάνια λιχουδιά, η αλιώτιδα (abalone), ίσως κρατά το μυστικό για τη θεραπεία της πιο κοινής μορφής έρπη αλλά και άλλων ερπητοϊών.

Θεραπεία έρπη: Συναρπαστική ανακάλυψη των επιστημόνων στο βυθό της θάλασσας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι το θαλάσσιο μαλάκιο, γνωστό και ως «αυτί της θάλασσας» ή αβαλόνη, έχει ισχυρή δράση ενάντια σε αυτήν την ομάδα ιών και μπλοκάρει την είσοδο του έρπητα στα κύτταρα.

Οι αιμοκυανίνες είναι γλυκοπρωτεΐνες που περιέχουν χαλκό και βασική τους λειτουργία είναι να συλλέγουν και να παρέχουν οξυγόνο σε συγκεκριμένους ιστούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αιμοκυανίνες της αλιώτιδας εμποδίζουν την αρχική λοίμωξη από τον ιό του έρπητα.

bigstock-Abalones-7649904

Μετά τη λοίμωξη, ο ιός ενσωματώνεται στα νευρικά κύτταρα του οργανισμού και παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση, δηλαδή αδρανής, έως ότου ενεργοποιηθεί ξανά. Όταν συμβεί αυτό, κινείται κατά μήκος του νεύρου και μεταφέρεται στην επιφάνειά του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά έλκη και εξανθήματα στην επιδερμίδα.

Οι ιδιότητες της αλιώτιδας για την αντιμετώπιση του έρπητα ανακαλύφθηκαν τυχαία, καθώς οι ερευνητές είχαν μελετήσει πριν από δέκα χρόνια το μαλάκιο ως πιθανή θεραπεία ενάντια στον καρκίνο.

Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησαν τότε έδειξαν ότι τα περιστατικά επανεμφάνισης των συμπτωμάτων του έρπητα ήταν πολύ λιγότερα.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος για τη φόρτωση και την εκφόρτωση των δειγμάτων παρουσίασε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων έπειτα από ένα μήνα. Τα εξανθήματα που εμφανίζονταν στα χέρια του επί χρόνια είχαν εξαφανιστεί εντελώς.

Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν την πιθανή δράση της αλιώτιδας ενάντια στο ιό, καταλήγοντας στα παραπάνω συναρπαστικά ευρήματα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς πρόκειται να δώσουν νέα ώθηση στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων, με στόχο την πρόληψη της λοίμωξης ή της επανενεργοποίησης του ιού.

Διαβάστε επίσης:

Έρπης ζωστήρας: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε
Έρπης γεννητικών οργάνων: Τα ένοχα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι