ΥΓΕΙΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδική και νεανική γυναικολογία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το 9ο Συνέδριο της Αθήνας για την Υγεία και τις Ασθένειες των Γυναικών, που οργανώνουν η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, μαζί με 11 διεθνείς επιστημονικές εταιρείες.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδική και νεανική γυναικολογία

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής κος Γ. Κ. Κρεατσάς.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παγκοσμίως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι Ομιλητές θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα που αφορούν την Υγεία της Γυναίκας από την Εφηβεία μέχρι την Εμμηνόπαυση, με απώτερο σκοπό την επίτευξη ενός καλού αναπαραγωγικού αποτελέσματος για την κάθε γυναίκα, όταν αυτό ζητηθεί.

Τα θέματα του Συνεδρίου που θα αναπτυχθούν είναι:

1. Η μεταμόσχευση μήτρας σε κορίτσια, τα οποία γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο, καθώς και η δημιουργία κόλπου.

2. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV και ο προληπτικός εμβολιασμός που αφορά κυρίως νεαρές κοπέλες ηλικίας 12-26 ετών.

3. Τα νεότερα αντισυλληπτικά δισκία με φυσική οιστραδιόλη, που ορμονικά προσομοιάζει με αυτήν η οποία εκκρίνεται από τις ωοθήκες και νέα προγεσταγόνα όπως: η νορμεγεστρόλη και η διενογέστη.

4. Η ρομποτική χειρουργική μία σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής γυναικολογικής επέμβασης, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη λαπαροσκοπική.

5. Οι νεότερες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης- υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στρατηγικές βελτίωσης του αναπαραγωγικού αποτελέσματος.

Οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 και ώρα 17:00, με την πρώτη θεματική ενότητα, που οργανώνεται από την International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) και αφορά τις εκτρώσεις στην Ευρώπη, τη μητρική θνησιμότητα, την πρόληψη της προωρότητος και μεθόδους πρόκλησης τοκετού.

Η εναρκτήρια τελετή θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα του Καθηγητού κου Γ. Κρεατσά, Προέδρου του Συνεδρίου και θα συνεχιστεί με την διάλεξη του διάσημου Καθηγητού κου Κύπρου Νικολαΐδη, με θέμα : "Προγεννητική Φροντίδα το 2014".

Το επιστημονικό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, Παρασκευή 29 Αυγούστου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον με την διάλεξη του Καθηγητού κου Γ. Κρεατσά σχετικά με τις συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, την αντιμετώπιση, τις προοπτικές, την παρένθετη μητρότητα και τη μεταμόσχευση μήτρας, που τόσος λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό, σε νεαρές κοπέλες, οι οποίες γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο και χειρουργήθηκαν στην Β̍̍ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Παρουσιάζονται 229 περιπτώσεις με απλασία κόλπου και μήτρας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων στη διεθνή βιβλιογραφία.

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός της επανορθωτικής επέμβασης σε γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν δυνητικά να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Μια από τις περιπτώσεις αυτές που αντιμετωπίστηκαν στο Τμήμα Παιδικής- Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β' Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, κατόρθωσε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και δανεικό ωάριο να τεκνοποιήσει. Η περίπτωση αυτή δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο διεθνούς κύρους περιοδικό Fertility and Sterility. Successful pregnancy in a Swyer syndrome patient with preexisting hypertension.Fertil Steril. 2011 Aug;96(2):e83-5.

Την ίδια ημέρα ξεχωρίζουν οι συνεδρίες της EURAPAG και της IMS, οι οποίες αφορούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ηλικιακές ομάδες, της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης, με ομιλητές, εξειδικευμένους στα γνωστικά αντικείμενα της εφηβικής γυναικολογίας και της εμμηνόπαυσης. Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διάλεξη του διεθνούς κύρους Καθηγητού του Πανεπιστημίου της Pennsylvania κ. Ch. Coutifaris, ο οποίος θα μιλήσει για τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στην υπογονιμότητα.

Στο Επιστημονικό Πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και τον προληπτικό εμβολιασμό, τη λαπαροσκοπική χειρουργική στο γυναικολογικό καρκίνο και την ενδομητρίωση, που θεωρείται μια καλοήθης νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητα της γυναίκας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη του Καθηγητού κου Δ. Λουτράδη με θέμα την "Αντιμετώπιση των πτωχών απαντητριών σε προγράμματα IVF".

H τελευταία συνεδριακή ημέρα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από εξαίρετους ομιλητές δύο διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, της European Menopause and Andropause Society (EMAS), με θέματα που αφορούν την ορμονική και μη ορμονική θεραπευτική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και της European Society of Contraception (ESC), με θέματα που αναφέρονται στις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους και στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ελαχιστοποίηση των δοσολογιών των ορμονών που εμπεριέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία και την αντικατάστασή τους από φυσικές ορμόνες.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του Σαββάτου 30 Αυγούστου 2014, ολοκληρώνεται με τη διάλεξη του Καθηγητού A. Tzakis (USΑ) αναφορικά με τη μεταμόσχευση μήτρας, μία επιτυχία παγκοσμίου ιατρικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.womenshealth2014.com