ΥΓΕΙΑ

Πού βρίσκεται το συκώτι, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας… (φωτογραφίες)

Πιθανώς σας έχει τύχει να νιώσετε ξαφνικό πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, αλλά να μην μπορείτε να εντοπίσετε από ποιο όργανο «ακτινοβολεί».

Πού βρίσκεται το συκώτι, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας… (φωτογραφίες)

Αν και γνωρίζουμε πού βρίσκονται βασικά όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, η ακριβής τοποθεσία άλλων οργάνων και αδένων όπως ο θυρεοειδής είναι λιγότερο γνωστή.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρουσιάζεται πού ακριβώς βρίσκονται ο θυρεοειδής, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη, το στομάχι, το παχύ και το λεπτό έντερο, το πάγκρεας, ο σπλήνας και τα νεφρά.

Θυρεοειδής αδένας

thyroid

Πρόκειται για έναν αδένα σε σχήμα πεταλούδας. Ο χόνδρος του θυρεοειδούς καλύπτει το λάρυγγα. Ο θυρεοειδής απελευθερώνει ορμόνες που ρυθμίζουν τα επίπεδα ενέργειας.

Συκώτι

liver

Βρίσκεται στο άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Το συκώτι εκτελεί σημαντικότατες λειτουργίες που σχετίζονται με την πέψη, το μεταβολισμό, την ανοσοποίηση και την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.

Χοληδόχος κύστη

gallbladder

Βρίσκεται επίσης στο άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Πρόκειται για ένα μικρό όργανο «αποθήκευσης» που βρίσκεται ακριβώς κάτω το συκώτι και μπροστά από αυτό.

Στομάχι

stomach

Βρίσκεται δεξιά από το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και ακριβώς επάνω από το παχύ έντερο.

Παχύ έντερο

large int

Αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Βασική λειτουργία του είναι η απορρόφηση του νερού και των βιταμινών και παράλληλα η μετατροπή των τροφών σε απεκκρίσεις μετά την πέψη. Είναι μικρότερο σε μήκος από το λεπτό έντερο (περίπου 1,5 μέτρο), έχει όμως μεγαλύτερη διάμετρο (6 με 7 εκατοστά).

Σκωληκοειδής απόφυση

appendix

Βρίσκεται στο κατώτατο άκρο του παχέος εντέρου. Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή στο σημείο αυτό, πρόκειται για τη γνωστή σκωληκοειδίτιδα.

Λεπτό έντερο

small int

Το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 90% των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές. Έχει μόλις 2,5 εκατοστά διάμετρο.

Πάγκρεας

where is the pancreas 45903 e0423

Βρίσκεται ανάμεσα στα νεφρά και επάνω από το λεπτό έντερο. Αριστερά του βρίσκεται η χοληδόχος κύστη και δεξιά του το στομάχι.

Σπλήνας

spleen

Ο σπλήνας φιλτράρει και αποθηκεύει το αίμα, προστατεύοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις. Περιβάλλεται από τα οστά των πλευρών και βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του διαφράγματος.

Νεφρά

kidneys

Περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας αίματος που φεύγει από την καρδιά περνά από τα νεφρά και φιλτράρεται πριν μεταφερθεί στους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα νεφρά σας
Θυρεοειδής: Πώς θα καταλάβετε ότι δεν λειτουργεί σωστά
Τέσσερα σημάδια ότι το συκώτι σας υποφέρει