ΥΓΕΙΑ

Έρευνα του νευρολόγου Δ. Καρούση για το ALS εγκρίθηκε από το FDA

Το πράσινο φως έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για την έναρξη των κλινικών μελετών που βασίζονται στη θεραπεία του ALS με βλαστοκύτταρα, με βάση τις έρευνες του γνωστού Έλληνα νευρολόγου Δημήτρη Καρούση.

Έρευνα του νευρολόγου Δ. Καρούση για το ALS εγκρίθηκε από το FDA

Ο Δημήτρης Καρούσης, διευθυντής του Κέντρου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, θεωρείται πρωτοπόρος στις νευρολογικές παθήσεις και από το 2007 ξεκίνησε την έρευνα για την αντιμετώπιση της πλάγιας μυοατροφικής σκλήρυνσης (ALS) ή νόσου του Λου Γκέριγκ.

Ο πρώτος γνωστός, παγκοσμίως, ασθενής που θεραπεύθηκε, με θεραπεία με βλαστοκύτταρα, από τo ALS είναι, από τον Ιούλιο του 2012, ο ραβίνος Refoel Shmulevitz.

Screen shot 2014-07-04 at 1 32 09 PM

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Ματσούκας συνεργάζεται στενά με τον καθηγητή Δημήτρη Καρούση, στην έρευνα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (United States Food and Drug Administration - FDA) έδωσε την άδειά του ώστε να αρχίσει και στις ΗΠΑ (Massachusetts Memorial Hospital και Mayo Clinic Minnesota) η Φάση 2 της κλινικής έρευνας, με βλαστοκύτταρα (όχι εμβρυονικά), για την αντιμετώπιση του ALS. Η προηγούμενη Φάση της δοκιμής, έδειξε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το ALS, γνωστό και ως Ασθένεια Lou Gehrigs από τον παίκτη του μπέιζμπολ στον οποίο έγινε η πρώτη διάγνωση το 1939, είναι νευροεκφυλιστική ασθένεια που εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Διαγιγνώσκεται σε 5.600 άτομα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ και δεν είναι γνωστό τι την προκαλεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη νόσο, εκτός από κάποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις που καθυστερούσαν την εξέλιξή της ασθένειας και μείωναν τους πόνους των πασχόντων.

Άλλωστε, με σκοπό τη χρηματοδότηση της έρευνας για την αντιμετώπιση της ασθένειας γίνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη το διαδικτυακό Ice Bucket Challenge.

Διαβάστε επίσης

Έλληνας επιστήμονας συμμετέχει σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη νόσο του Λου Γκέρινγκ

Νόσος του Lou Gehrig: Με αιματολογική εξέταση θα παρακολουθείται η πορεία των ασθενών

ALS: Τα πρώιμα σημάδια και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ασθενής με ALS προκαλεί σε μπουγέλωμα τον Αντώνη Σαμαρά

Νόσος Λου Γκέρινγκ: Διάσημοι ασθενείς και γιατί προσβάλλει αθλητές

Συνεργασία Παν/μίου Πατρών και ΒΙΑΝΕΞ: Κέρδος για τη χώρα 2 δισ.