ΥΓΕΙΑ

Δείτε σε πόση ώρα εξαπλώνονται οι ιοί σε ένα γραφείο

Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που οι παθογόνοι μικροοργανισμοί φτάνουν στο χερούλι της εισόδου... Από εκεί, εξαπλώνονται ταχύτατα σε δεκάδες χέρια και μολύνουν κάθε επιφάνεια του εργασιακού χώρου.

Δείτε σε πόση ώρα εξαπλώνονται οι ιοί σε ένα γραφείο

Ο Τσαρλς Γκέρμπα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησε το μοτίβο εξάπλωσης των μικροβίων στους εργασιακούς χώρους, ώστε να διαπιστώσει πόσο γρήγορα εξαπλώνονται οι ιοί μεταξύ των συναδέλφων και πόσο γρήγορα φτάνουν σε κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως οι εκτυπωτές και τα κουμπιά του ασανσέρ.

Ο Γκέρμπα πραγματοποίησε ένα πρωτότυπο πείραμα, στο οποίο «φύτεψε» ιούς – ακίνδυνους για τον άνθρωπο αλλά όμοιους σε δομή με τους κανονικούς – σε γραφεία και στη συνέχεια εξέτασε πόσο γρήγορα εξαπλώνονται.

Διαπίστωσε πως από τη στιγμή που ο ιός φτάνει στο πόμολο της εισόδου χρειάζονται λίγες μόλις ώρες για να εξαπλωθεί στο 40-60% των εργαζομένων και σε αντίστοιχο ποσοστό των κοινόχρηστων επιφανειών του εργασιακού χώρου.

Ο ιός που χρησιμοποίησε ο ερευνητής στο πλαίσιο του πειράματος ονομάζεται MS-2. Προσβάλλει βακτήρια και δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όμως έχει παρόμοιο, σχήμα και μέγεθος με ιούς όπως ο νοροϊός, ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Επίσης, ο MS-2 είναι εξίσου ανθεκτικός με το νοροϊό.

Σε ένα από τα επιμέρους πειράματα, ο MS-2 τοποθετήθηκε σε ένα γραφείο με 80 εργαζόμενους. Σε τρεις μόλις ώρες, είχε εξαπλωθεί στα χέρια τουλάχιστον των μισών εργαζομένων και σε περισσότερο από το 50% των κοινόχρηστων επιφανειών του γραφείου.

Ο Γκέρμπα παρατήρησε πως ο μικροοργανισμός έφτασε πρώτα στην κοινόχρηστη κουζίνα και μάλιστα εκεί εξαπλώθηκε περισσότερο και ταχύτερα απ' ότι στις τουαλέτες.
Όταν ο ερευνητής καθοδήγησε τους εργαζομένους σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντιμικροβιακών τζελ, παρατήρησε πως ο μικροοργανισμός εξαπλωνόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.

Ο Γκέρμπα παρουσίασε μια περίληψη των ευρημάτων του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Είναι πιο βρόμικο από την λεκάνη της τουαλέτας και το ακουμπάτε κάθε μέρα
Δε θα πιστεύετε που βρίσκονται τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι σας!
Σίγουρα δεν ξέρετε πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας!