ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Μητρώο Διαβήτη με στόχο την μέτρηση του κόστους

Με στόχο να αποκτήσει επιτέλους και η Ελλάδα ασφαλή επιδημιολογικά στοιχεία για τον διαβήτη, που αναδεικνύεται σε σύγχρονη μάστιγα, αλλά και να μετρηθεί το κόστος της ασθένειας, αναμένεται στο τέλος Σεπτεμβρίου η πιλοτική λειτουργία Εθνικού Μητρώου για τον διαβήτη με την συμμετοχή 7 Διαβητολογικών Κέντρων Αθήνας και 30.000 ασθενών. 

Εθνικό Μητρώο Διαβήτη με στόχο την μέτρηση του κόστους

Η πιλοτική λειτουργία του Μητρώου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Αθηνών.
Στο μητρώο θα καταγράφονται, χωρίς να αίρεται το ιατρικό απόρρητο, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, η πορεία της νόσου των ασθενών, η ατομική ανάλυση των φαρμάκων που χρησιμοποιεί, η συχνότητα, η έκβαση των θεραπειών και η αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, ο μέσος αριθμός επισκέψεων στο γιατρό, οι νοσηλείες ανά αιτία και ο τύπος Διαβήτη από τον οποίο πάσχει ο κάθε ασθενής.

Εν τω μεταξύ οι διαβητικοί στην χώρα μας πλέον, όπως και άλλες ομάδες χρονίως πασχόντων, έχουν πληγεί ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να πληρώνουν σημαντικά αυξημένα ποσά εκεί που κάποτε δεν πλήρωναν και επομένως το φορτίο να είναι διπλό, και κοινωνικό και οικονομικό.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κυρία Αθανασία Καρούνου το μηνιαίο κόστος για έναν διαβητικό κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ ενώ πριν την κρίση ο ασθενεής αυτός, δεν πλήρωνε τίποτε.

Αναφορικά με την λειτουργία του Μητρώου για το διαβήτη, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, υπογραμμίζει ότι τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αθηνών προωθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ άλλα πέντε εθνικά μητρώα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, τις ηπατίτιδες B και C, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλη μία σπάνια νόσο που ακόμη δεν έχει επιλεγεί.
Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι για την αποφυγή των διπλοεγγραφών, στο μητρώο του διαβήτη, χρησιμοποιείται ο ΑΜΚΑ του ασθενή, ο οποίος όμως στη συνέχεια μετατρέπεται σε αύξοντα αριθμό, οπότε χάνονται τα προσωπικά του στοιχεία. Παραμένει όμως η πορεία του μέσα στο σύστημα, με το ιστορικό της πάθησής του.

Με τον τρόπο αυτό, «τα ατομικά δεδομένα, μετατρέπονται σε πληροφορίες για το σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μόνο από την ψηφιοποίηση των πληροφοριών, αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, «αφού με την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΠΑΔ, επιτεύχθηκε μείωση της δαπάνης 40% από τους πρώτους μήνες».

Το μητρώο ασθενών για το διαβήτη, θα εκδίδει εκθέσεις για την πορεία της νόσου στη χώρα ανά εξάμηνο, καθώς τα στοιχεία θα είναι δυναμικά και θα ενημερώνονται ανάλογα με την πορεία της νόσου σε κάθε ασθενή.
Η δημιουργία μητρώων ασθενών, επιτρέπει να διαμορφώνονται πολιτικές υγείας «σε βάθος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης, «καθώς στα φτωχά νοικοκυριά οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν τρίτη προτεραιότητα, όταν στα μη φτωχά, αποτελούν έκτη προτεραιότητα». Αιτία είναι ότι στην Ελλάδα, έχουμε χαμηλά ποσοστά δημοσίων δαπανών για την υγεία, με αποτέλεσμα να «απαντούμε» με υψηλές ιδιωτικές δαπάνες, που συχνά είναι καταστροφικές, αφού αποστερούν τη δυνατότητα να καλυφθούν άλλες ανάγκες των νοικοκυριών.

Επομένως η αξία διαμόρφωσης πολιτικών υγείας με την κατάρτιση των μητρώων ασθενών είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθώς θα παρέχονται επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την οικονομική επίπτωση των νόσων, αφού το 65-70% των δαπανών απορροφώνται από χρόνια νοσήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Απίστευτο: Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, δεν μπορούν να γράφουν εξετάσεις

Ανασφάλιστοι: Πολύ χαμηλή η φαρμακευτική δαπάνη για τον Ιούλιο, πως εξηγείται;

Τέλος στην ταλαιπωρία του τρυπήματος για την μέτρηση του ζαχάρου στους διαβητικούς