ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δεν ακούτε καλά; Δείτε τι πρέπει να τρώτε!

Δεν ακούτε καλά; Δείτε τι πρέπει να τρώτε!

Η σταδιακή απώλεια της ακοής είναι φυσιολογική όσο μεγαλώνουμε, όμως δεν είναι απίθανο τέτοιου είδους προβλήματα να εμφανιστούν και σε μικρή ηλικία. Η δυνατή μουσική μπορεί, για παράδειγμα, να εξασθενίσει την ακοή από πολύ νωρίς.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα αυτιά μας από ανεπανόρθωτες βλάβες εάν προσέξουμε τις διατροφικές μας επιλογές.

Αναλύοντας δεδομένα που αφορούσαν σε 65.215 νοσηλεύτριες και κάλυπταν περίοδο 18 ετών, οι ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης διαπίστωσαν ότι όσες έτρωγαν το περισσότερο ψάρι ήταν και αυτές που αντιμετώπιζαν το μικρότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής τους μεγαλώνοντας.

Πιο συγκεκριμένα, το ψάρι φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής κατά 20% εάν καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Το ψάρι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που μας παρέχει προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα μάτια, ενώ συμβάλλουν και στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη, της αρθρίτιδας, της άνοιας αλλά και της κατάθλιψης.

Η Δρ Σάρον Κάρχαν, μία από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης, υποστηρίζει πως κάθε είδος ψαριού (π.χ τόνος ή θαλασσινά) είναι ωφέλιμο και μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια ακοής. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε το ψάρι βραστό ή ψητό, καθώς το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα διασπά τα Ω-3 λιπαρά οξέα και εξουδετερώνει τη θρεπτική τους αξία.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να πίνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας
Πότε επιβάλλεται να κάνετε εξετάσεις στα νεφρά σας
Αίμα από τη μύτη: Πού οφείλεται & τι να κάνετε