ΥΓΕΙΑ

Παιδικός διαβήτης: Ποιος ο ρόλος του πρωινού στην εμφάνισή του

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο St. George's του Λονδίνου, έρχεται να δείξει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου-2 στα παιδιά και των διατροφικών τους συνηθειών όσον αφορά το πρωινό γεύμα.

Παιδικός διαβήτης: Ποιος ο ρόλος του πρωινού στην εμφάνισή του

Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη σε 4.116 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών στη Μ. Βρετανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα παιδιά που δεν κατανάλωναν τακτικά πρωινό είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης (κατά 26,4%) και αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη (κατά 26,7%) , επιπτώσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου-2.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε ότι από τα παιδιά που κατανάλωναν κανονικά και τακτικά πρωινό γεύμα, εκείνα που κατανάλωναν δημητριακά και τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες, είχαν ακόμα πιο μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τη συχνότητα που το κάθε παιδί έτρωγε ή όχι πρωινό γεύμα και το είδος και την ποικιλία των τροφών σε ένα τυπικό πρωινό του. Επίσης πήραν δείγματα αίματος από το κάθε παιδί και κατέγραψαν ορισμένους σημαντικούς δείκτες για τον διαβήτη όπως είναι τα επίπεδα ινσουλίνης, γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c).

Οι επιστήμονες επισήμαναν χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos Med: "Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις (σ.σ. των επιπέδων ινσουλίνης, αντίστασης στην ινσουλίνη και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού, ιδίως η κατανάλωση δημητριακών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, θα μπορούσε να προστατεύσει από την πρώιμη ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 στα παιδιά."

Διαβάστε επίσης:

Ο σημαντικός ρόλος της στοματικής υγείας στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη

Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15%

Ο ξηρός καρπός που σώζει από το διαβήτη!

Διαβήτης: Ασπίδα για τα νεφρά η απώλεια σωματικού βάρους