ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης: Τι ώρα να τρώτε πρωινό για να μειώσετε τον κίνδυνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τι είναι η χρονοδιατροφή και τι ρόλο παίζει στην πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.

Διαβήτης: Τι ώρα να τρώτε πρωινό για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η κατανάλωση του πρωινού γεύματος μετά τις 9 το πρωί αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 59% σε σύγκριση με άτομα που τρώνε πρωινό πριν από τις 8 π.μ.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης στην οποία συμμετείχε το ISGlobal, ένα ίδρυμα που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα “la Caixa”, και η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε μια γαλλική κοόρτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη όχι μόνο αλλάζοντας αυτό που τρώμε, αλλά και το πότε τρώμε.

Διαβήτης: Ο αντίκτυπος του χρονισμού των γευμάτων

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα. Αλλά ένας άλλος παράγοντας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός: η ώρα που τρώμε.

“Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος των γευμάτων παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων. Αλλά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του χρόνου ενός γεύματος -ή της νηστείας- και του διαβήτη τύπου 2”, είπε η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια του ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Μια ομάδα από το ISGlobal συμμετείχε στην ομάδα του INSERM στη Γαλλία για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και του χρόνου και της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 2 σε 103.312 ενήλικες (79% γυναίκες) από τη γαλλική κοόρτη NutriNet-Santé. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια διατροφής για το τι έτρωγαν και έπιναν σε ένα 24ωρο σε 3 μη-συνεχόμενες ημέρες, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων τους. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον μέσο όρο των διατροφικών αρχείων για τα δύο πρώτα χρόνια παρακολούθησης και αξιολόγησε την υγεία των συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια (κατά μέσο όρο επτά χρόνια).

Πρωινό, βραδινό και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη

Υπήρξαν 963 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 π.μ. σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πρωινό πριν από τις 8 π.μ.

“Βιολογικά, αυτό είναι λογικό, καθώς η παράλειψη πρωινού είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2”, εξηγεί η Palomar-Cros.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ένα καθυστερημένο βραδινό γεύμα (μετά τις 10 μ.μ.) φαινόταν να αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ το να τρώει κανείς πιο συχνά (περίπου πέντε φορές την ημέρα) συσχετίστηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Αντίθετα, η παρατεταμένη νηστεία είναι ευεργετική μόνο εάν γίνεται με πρωινό νωρίς (πριν τις 8 π.μ.) και βραδινό νωρίς.

Διαβήτης: Συμπεράσματα και επιπτώσεις για το χρόνο των γευμάτων

“Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα πρώτο γεύμα πριν από τις 8 π.μ. και ένα τελευταίο γεύμα πριν από τις 7 μ.μ. μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2, είπε ο Μανώλης Κογεβίνας, ερευνητής του ISGlobal και συν-συγγραφέας της μελέτης. Μάλιστα, η ίδια ομάδα του ISGlobal είχε ήδη παράσχει στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ ενός πρώιμου δείπνου και του χαμηλότερου κινδύνου για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα ενοποιούν τη χρήση της χρονοδιατροφής (δηλαδή τη συσχέτιση μεταξύ διατροφής, κιρκάδιου ρυθμού και υγείας) για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων ασθενειών.