ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα

Όταν αισθανόμαστε φαγούρα, οι περισσότεροι από εμάς σπεύδουμε να ξύσουμε το επίμαχο σημείο με τα χέρια μας και μάλιστα πολλές φορές το κάνουμε τόσο έντονα, ώστε πληγώνουμε την επιδερμίδα μας, δημιουργούμε μικροεκδορρές και "ανοίγουμε την πόρτα" για να εισέλθουν μικρόβια και βακτήρια στον οργανισμό μας.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα

Το ξύσιμο όμως δεν είναι η μόνη λύση για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση της φαγούρας (κνησμός).

Δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να το καταφέρετε, χωρίς να πληγώσετε το δέρμα σας:

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα καταπολεμάει κάθε είδους φαγούρα. Σε περίπτωση που η ενόχληση έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα του σώματός σας, μπορείτε να κάνετε ένα "αφρόλουτρο" χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα στο νερό. Βάλτε 1 κούπα μαγειρικής σόδας σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό, μπείτε μέσα και μείνετε εκεί για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε και σκουπιστείτε με μια καθαρή πετσέτα.

Αν η ενόχληση εστιάζεται σε μια μικρή περιοχή, μπορείτε να δημιουργήσετε μια "πάστα" με μαγειρική σόδα και λίγο νερό (αναλογία 3 κουταλάκια σόδα – 1 κουταλάκι νερό) και να την εφαρμόσετε στο σημείο που έχετε φαγούρα.

Λεμόνι

Εκτός από αρωματικές, το λεμόνι έχει και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που είναι πιθανό να περιορίσει την ενόχληση που νιώθετε. Επίσης, ο χυμός του λεμονιού είναι όξινος, κάτι που θα δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον στο σημείο της φαγούρας, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη βακτηρίων σε περίπτωση που έχει κάποια μικρή εκδορά η επιδερμίδα σας.

Βασιλικός

Ο βασιλικός περιέχει υψηλές ποσότητες ευγενόλης, μιας ουσίας που δρα ως τοπικό αναισθητικό. Βάλτε 10-20 γραμμάρια από αποξηραμένα φύλλα βασιλικού σε μισό λίτρο βρασμένου νερού. Σκεπάστε το μείγμα για να μην φύγει η αρωματική ευγενόλη και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια μπορείτε να βουτήξετε ένα πανί στο "τσάι" αυτό και να κάνετε επαλείψεις στην περιοχή που σας ενοχλεί.

Διαβάστε επίσης:

Ουρολοίμωξη: 6 τρόποι άμεσης αντιμετώπισης

Αλλεργίες: Πώς θα κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές

Πώς θα προστατευθείτε από τις ιώσεις στον χώρο εργασίας

Έγκαυμα: Τι να κάνετε πριν ξεκινήσετε για το νοσοκομείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ