ΥΓΕΙΑ

Καρδιοπάθεια: Χιλιάδες ενήλικες αγνοούν τους παράγοντες κινδύνου

Νέα έρευνα του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά (BHF) αποκαλύπτει ότι μεγάλη μερίδα του ενήλικου πληθυσμού δε γνωρίζει ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την καρδιοπάθεια.

Καρδιοπάθεια: Χιλιάδες ενήλικες αγνοούν τους παράγοντες κινδύνου

Περίπου το ένα τρίτο των ενήλικων Βρετανών ανησυχούν μήπως εκδηλώσουν άνοια ή καρκίνο, όμως μόλις το 2% εξ αυτών ανησυχούν για τις συνέπειες της στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, το 10% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκε ότι δε γνωρίζει ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΒΒC, περίπου 74.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω στεφανιαίας νόσου.

Ο Δρ Μάικ Νάπτον, αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος, τονίζει πως η στεφανιαία νόσος μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί, όμως συνεχίζει να κοστίζει τις περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη πάθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για την Καρδιά, τα 10 βασικότερα μέτρα πρόληψης της καρδιοπάθειας είναι:

1. Η διακοπή του καπνίσματος
2. Οι τακτικές εξετάσεις μετά την ηλικία των 40
3. Η καλή φυσική κατάσταση
4. Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού
5. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – πέντε μερίδες σε ημερήσια βάση
6. Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών
7. Η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων
8. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
9. Οι μικρές μερίδες φαγητού
10. Η διατήρηση του βάρους στα όρια του φυσιολογικού

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 1.010 άνδρες και 1.089 γυναίκες.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει έκκληση να ληφθούν μέτρα από τις κυβερνήσεις των χωρών ώστε να μειωθούν οι δείκτες θνησιμότητας λόγω καρδιοπάθειας, ζητώντας να μειωθεί κατά 30% η κατανάλωση αλατιού έως το 2025. Με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός εκτιμά πως θα αποφευχθούν εκατομμύρια περιστατικά καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και άλλων σχετικών παθήσεων.