7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά
Ορισμένες τροφές μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για την καρδιά, επηρεάζοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Δείτε αναλυτικά τις επτά τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του είναι από τις πιο γνωστές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται από όσους λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις στατίνες, που μειώνουν τη χοληστερίνη, και με τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση.
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπά αυτά τα φάρμακα και να αυξήσει τα επίπεδά τους στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους, ζάλη και επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση.
«Για όσους λαμβάνουν στατίνες, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα και να προκληθεί ραβδομυόλυση, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε η Kristine Dilley, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Η Dilley τόνισε ότι πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε προϊόν από γκρέιπφρουτ εάν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα, καθώς ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να έχει παρενέργειες.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
Τροφές όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα πορτοκάλια και τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με:
- τη σπειρονολακτόνη (διουρητικό που συγκρατεί κάλιο)
- τους αναστολείς ACE (για υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια)
- τους αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs)
- τα συμπληρώματα καλίου
Οι αναστολείς ACE και οι ARBs μπορεί να μειώσουν την αποβολή καλίου από τα νεφρά. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερκαλιαιμία, η οποία προκαλεί αρρυθμίες, αίσθημα παλμών ή μυϊκή αδυναμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανακοπή.
«Μία μερίδα τροφών πλούσιων σε κάλιο, δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα, η συστηματική υπερβολή όμως, μπορεί», είπε η Dilley.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ υγιεινά, αλλά η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει τη δράση της βαρφαρίνης, ενός αντιπηκτικού που χρησιμοποιείται για την πρόληψη θρόμβων.
Ξαφνικές αλλαγές στην πρόσληψη βιταμίνης Κ μπορούν να αποδυναμώσουν τη δράση του φαρμάκου, αυξάνοντας τον κίνδυνο επικίνδυνων θρόμβων.
Η Dilley τόνισε ότι τα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται σε σταθερές ποσότητες, αντίστοιχες με αυτές που τρώγατε όταν ξεκινήσατε το αντιπηκτικό.

Καρυκεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Η σάλτσα σόγιας και άλλες σάλτσες, είναι πλούσιες σε νάτριο και μπορεί να επηρεάσουν φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση.
Το υπερβολικό νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει το φορτίο στην καρδιά, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
Για όσους λαμβάνουν φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια ή υπέρταση, αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε πρήξιμο, δύσπνοια ή απότομη αύξηση βάρους. Συμβουλευτείτε γιατρό αν το βάρος σας αυξηθεί κατά 1–1,5 κιλό μέσα σε 24 ώρες ή εμφανίσετε νέο πρήξιμο ή προβλήματα στην αναπνοή.

Αλκοόλ
Τα άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασικά, αντιπηκτικά ή στατίνες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα για την καρδιά και να ρίξει υπερβολικά την πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας ή επιβαρύνοντας το συκώτι.
Η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ζάλη, λιποθυμία, εύκολες μελανιές και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη, αλλά και με ορισμένα αντιυπερτασικά.
Ειδικά σε μορφή συμπληρώματος ή συμπυκνωμένου εκχυλίσματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας και να μειώσει υπερβολικά την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας εύκολες μελανιές, ρινορραγίες ή ζάλη.

Μαύρη γλυκόριζα
Η μαύρη γλυκόριζα δεν είναι συνηθισμένη τροφή, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα αντιυπερτασικά. Περιέχει γλυκυρριζίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα καλίου και μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες ή υπέρταση.
«Άτομα με υψηλή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη μαύρη γλυκόριζα», είπε η Dilley.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί ότι η κατανάλωση περισσότερων από 60 γραμμαρίων μαύρης γλυκόριζας ημερησίως για δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα άνω των 40 ετών, οδηγώντας σε αρρυθμίες.
Πηγή: verywellhealth