ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πονοκέφαλος: 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πονοκέφαλος: 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος. Μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες διαφορετικές αιτίες, γι' αυτό και συχνά «μπερδεύει» τους ειδικούς.

Ένας ήπιος πονοκέφαλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης, έντονου στρες ή σωματικής κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, ένα αναλγητικό και λίγες ώρες ξεκούρασης επαρκούν για να τον αντιμετωπίσουμε.

Άλλοτε πάλι, χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Δείτε ποιες είναι οι 5 περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος επιβάλλει την επίσκεψη στον ειδικό.

1. Εάν ο πονοκέφαλος εμφανιστεί ξαφνικά, σαν μια «έκρηξη». Μπορεί να αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας στο κεφάλι.

2. Εάν ο πόνος εντείνεται από το βήχα, την ανύψωση αντικειμένων ή το σεξ. Μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για ένα επικείμενο εγκεφαλικό.

3. Εάν ο πονοκέφαλος συνδέεται με άλλα νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία και μούδιασμα, δυσκολία στην ομιλία ή διαταραχές της όρασης. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη επικείμενου εγκεφαλικού ή όγκου στο κεφάλι.

4. Εάν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από την ακαμψία του αυχένα ή άλλα σημάδια κακής υγείας. Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη νόσο όπως η μηνιγγίτιδα ή η βορρελίωση (Νόσος του Lyme).

5. Εάν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται συχνότερα μετά τα 50. Όσο μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε σοβαρότερες αιτίες, όπως φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Πότε μαρτυρά ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα
Πότε ο πονοκέφαλος οφείλεται σε πρόβλημα στα μάτια
Πονοκέφαλος: 4 μέθοδοι αντιμετώπισης ανάλογα με την αιτία του