ΥΓΕΙΑ

Έκθεση Φωτογραφίας της Ρούλας Ρέβη για την Κνίδωση και την Ψωρίαση

Γνωστές προσωπικότητες καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων παρευρέθηκαν σήμερα στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της εκστρατείας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης.

Έκθεση Φωτογραφίας της Ρούλας Ρέβη για την Κνίδωση και την Ψωρίαση

Η Έκθεση, που οργανώνεται από τη NovartisHellas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, είναι ανοιχτή για το κοινό και πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από την 1 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skintolivein» αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και φέρει τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα σοβαρά δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ασθενείς να αποκαλύψουν το δέρμα τους. Κύριο μήνυμα της έκθεσης φωτογραφίας είναι η ανάγκη αποστιγματοποίησης των σοβαρών παθήσεων του δέρματος, καθώς πρόκειται για νοσήματα μη μεταδοτικά, που όμως λόγω της λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης μπορεί να οδηγούν στην απομόνωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Κνίδωση: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ασθενή

Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης (όταν η κνίδωση διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) και η συχνότητά της είναι 0.5–1.0% στον γενικό πληθυσμό. Είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών.

Οι ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και η ποιότητα ζωής τους επιβαρύνεται σημαντικά δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους. Η κακή ποιότητα ύπνου και το κνησμώδες δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.

Σήμερα, περίπου οι μισοί ασθενείς με κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν λύση σε νεότερες πιο εξελιγμένες θεραπείες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Δημήτριος Βούρδας, Αλλεργιολόγος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας:«Η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό και μη απειλητικό για τη ζωή, όπως και η ψωρίαση. Επιφέρει ωστόσο τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς καθώς συχνά, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση, οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και σε μια επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών».

Ψωρίαση: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ασθενή

Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομά¬ζονται πλάκες, και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο. Το 10-30% των ατόμων αναπτύσσουν αρθρίτιδα, που προ¬καλεί πόνο στις αρθρώσεις.

Η ψωρίαση επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ασθενών τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά – η επίπτωση μπο¬ρεί να είναι ιδιαίτερα έντονη όταν η νόσος είναι εξαιρετικά εμφανής, όπως όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στα νύχια. Πράγματι, η επίδραση της ψωρίασης στη ποιότητα ζωής των ασθενών έχει αποδειχτεί ότι είναι παρόμοια με νόσους όπως είναι ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη.

Η ψωρίαση στα νύχια, στα χέρια και στα πόδια προσβάλλει το 10-55% των ανθρώπων με ψωρίαση, συχνά είναι δύ¬σκολο να αντιμετωπιστεί και συνήθως χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση. Νέες θεραπείες είναι σε φάση ερευνών και υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης.

Ο Επικεφαλής του IHC Franchise, κ. Γ. Τουσίμης, ανέφερε χαρακτηριστικά «Η ενημερωτική εκστρατεία «Skin to live in - Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πληροφόρηση του κοινού για τα δερματικά νοσήματα με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στους ασθενείς. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις καθώς και τη δημιουργία της ιστοσελίδας skintolivein.gr με πολύτιμες συμβουλές και ενημέρωση».

Skin To Live In 03

Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου, οι οποίοι φωτογραφίζονται από την κάμερα της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη σε καθημερινές στιγμές μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση.

Στην εκστρατεία ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Ασημάκη-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Αγγελική Γερόλιμου-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Αντιγόνη Ρουμπέση-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, ΑποστόληςΤότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.

Η έκθεση φωτογραφίας «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» θα παραμείνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου (ωράριο 10:00-21:00). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Skin To Live In 01