ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ: Αποκατάσταση της μνήμης για πρώτη φορά στα χρονικά

Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά στα χρονικά να αντιστρέψουν την απώλεια μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Αποκατάσταση της μνήμης για πρώτη φορά στα χρονικά

Μελέτη που περιελάμβανε 10 μόλις ασθενείς κατέδειξε ότι η αποκατάσταση της μνήμης είναι δυνατή χάρη σε ένα καινοτόμο εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Οι εννέα από τους δέκα ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε διάστημα τριών έως έξι μηνών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια και δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Aging.

Οι έξι από τους δέκα ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν εγκαταλείψει τη δουλειά τους ή αντιμετώπιζαν προβλήματα στη δουλειά τους λόγω της απώλειας μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, όλοι κατάφεραν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν πλέον τα ίδια προβλήματα. Ο μόνος ασθενής που δεν παρουσίασε βελτίωση έπασχε από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο.

Η πρωτοποριακή θεραπεία περιελάμβανε αλλαγές στη διατροφή, γυμναστική, βελτίωση του ύπνου, εγκεφαλική διέγερση, φαρμακευτική αγωγή, βιταμίνες κ.α.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτενέστερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα που προτείνουν οι ερευνητές από το UCLA είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών για να τηρηθεί, είναι όμως σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να αντιμετωπίζει τη νευροεκφυλιστική νόσο ολιστικά.