ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Αναπόφευκτο να εξαπλωθεί στην Ευρώπη ο Έμπολα

Αναπόφευκτα θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα Έμπολα στην Ευρώπη, ωστόσο η γηραιά ήπειρος είναι καλά προετοιμασμένη για να τα αντιμετωπίσει.

ΠΟΥ: Αναπόφευκτο να εξαπλωθεί στην Ευρώπη ο Έμπολα

Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο Reuters, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ, σχολιάζοντας το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα συμβούν και στο μέλλον ανάλογα εισαγόμενα κρούσματα και παρόμοια γεγονότα», είπε. «Είναι μάλλον αναπόφευκτο εξαιτίας των εκτεταμένων μετακινήσεων από και προς την Ευρώπη».

Όπως επεσήμανε, το μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, που φροντίζουν ασθενείς με Έμπολα οι οποίοι επαναπατρίζονται έπειτα από τη μόλυνσή τους σε χώρα της Δυτικής Αφρικής, ό,τι δηλαδή συνέβη και με την 44χρονη νοσηλεύτρια Τερέσα Ρομέρο Ράμος, από τη Γαλικία της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει πώς μολύνθηκε από τον επικίνδυνο ιό, καθώς ακολούθησε κατά γράμμα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Εκτός από την ίδια, στην απομόνωση βρίσκεται και ο σύζυγός της, όπως και 50 άτομα που μπορεί να ήρθαν σε επαφή μαζί τους, ενώ υπάρχει το ενεχόμενο να θανατωθεί ο σκύλος τους που ίσως να έχει μολυνθεί.

Τέλος, οι αιματολογικές εξετάσεις μίας άλλης νοσηλεύτριας, συναδέλφου της Ράμος, για την οποία υπήρξαν υπόνοιες πως επίσης έχει μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, βγήκαν τελικά καθαρές.