ΥΓΕΙΑ

Πάνω από 50.000 οι πάσχοντες από παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Θέματα που αφορούν στην υγεία των ματιών αλλά και τα νέα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Πάνω από 50.000 οι πάσχοντες από παθήσεις της ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με τους ομιλητές περισσότεροι από 50.000 ασθενείς στην Ελλάδα πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, ενώ το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς & Aμφιβληστροειδούς, χειρούργος οφθαλμίατρος κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης ώστε «σε πολλές περιπτώσεις να προλάβουμε ακόμα και την τύφλωση».

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης χειρούργος οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Υαλοειδούς & Αμφιβληστροειδούς αναφέρθηκε στην Υαλοειδοωχρική έλξη VMT, μια προϊούσα διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στη χώρα μας οι πάσχοντες από VMT υπολογίζονται στους 2.500. Η VMT μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα μέσω μίας εξέτασης γνωστής ως οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ακόμα και πριν επηρεαστεί η όραση του ασθενούς από την πάθηση.

Ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, χειρούργος οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α' στην Α' Οφθαλμολογική Κλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών αναφέρθηκε στη δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας «με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέποντας στους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό- όσο και την υπέρ-θεραπεία των ασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθε ασθενή».