ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει διαμορφώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, σε περίπτωση πιθανών κρουσμάτων του ιού Έμπολα με βασικό νοσοκομείο υποδοχής το «Αμαλία Φλέμινγκ» και κέντρο Αναφοράς το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Έμπολα: Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας

Για τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης που εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια από τη στιγμή εισόδου στη χώρα πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα μέχρι τη νοσηλεία του ασθενούς.

Συγκεκριμένα:

Πληροφορία για πιθανό περιστατικό: Τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) – Επίσκεψη σε δομή Υγείας – Επίσκεψη σε ιατρείο αεροδρομίου – Κλήση σε ΕΚΑΒ.

Καθορισμός από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το περιστατικό είναι "ύποπτο": Ενημέρωση Κέντρου Επιχειρήσεων – Ενημέρωση ΚΕΕΛΠΝΟ, έναρξη ιχνηλάτησης των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον πιθανό ασθενή – Ενημέρωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής υπουργείου Υγείας.

Εντολή από το ΕΚΕΠΥ για την ειδικού τύπου μεταφορά του "ύποπτου" περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο αναφοράς: Νοσοκομείο αναφοράς, ειδική πτέρυγα απομόνωσης – Λήψη κλινικού δείγματος και μεταφορά αυτού από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο εργαστήριο αναφοράς – Επί αρνητικού, έξοδος από την ειδική πτέρυγα απομόνωσης για περαιτέρω αντιμετώπιση – Επί θετικού, είσοδος σε ειδικό θάλαμο θεραπείας νοσοκομείου αναφοράς – Σε περίπτωση θανάτου, διαχείριση βάσει των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε επίσης

Ιός Έμπολα: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Υγείας - όχι πανικός και γρήγορος εντοπισμός συστήνουν οι επιστήμονες

Έμπολα: Πώς μεταδίδεται και πόσο μεταδοτικός είναι (γράφημα)

Έμπολα: Επιδεινώνεται η κατάσταση της Ισπανίδας νοσηλεύτριας