ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ανεύρυσμα στον εγκέφαλο

Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε μια αδύναμη περιοχή στο τοίχωμα κάποιας αρτηρίας που αιματώνει τον εγκέφαλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και περνάει απαρατήρητο. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις, προκαλεί αιμάτωμα στο κρανίο και οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να το αναγνωρίζουμε στα πρώτα του στάδια και να ενημερώσουμε τον γιατρό ή να επισκεφθούμε ένα νοσοκομείο.

Όταν ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα σπάσει (ρήξη ανευρύσματος), το αποτέλεσμα ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας, εκτός από εγκεφαλική βλάβη μπορεί να προκληθεί ακόμα και θάνατος.

Η πιο συνήθης περιοχή που εμφανίζονται ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται "ο κύκλος του Willis".

Αίτια

Ένα άτομο μπορεί να κληρονομήσει την τάση προς σχηματισμό ανευρυσμάτων, ή τα ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν εξαιτίας της γενικότερης σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση) και της γήρανσης.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά ανευρύσματα μπορούν να ελεγχθούν, και άλλοι δεν μπορούν.

Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανεύρυσμα ή, αν έχετε ήδη ένα ανεύρυσμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ρήξης του:

-Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων εγκεφάλου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεύρυσμα.

-Παλαιότερο ανεύρυσμα: Οι άνθρωποι που είχαν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν και άλλο.

-Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ή να υποστούν μια υπαραχνοειδή αιμορραγία.

-Φυλή: Οι άνθρωποι με αφροαμερικανική καταγωγή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν υπαραχνοειδή αιμορραγία σε σύγκριση με τους ανθρώπους καυκάσιας καταγωγής.

-Η υψηλή αρτηριακή πίεση: Ο κίνδυνος υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος σε ανθρώπους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Κάπνισμα: Εκτός του ότι είναι μια αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης, το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες μιας ρήξης ανευρύσματος του εγκεφάλου.

Συμπτώματα

Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και μπορεί να ανακαλυφθούν μόνο κατά τη διάρκεια εξετάσεων για κάποια άλλη, συνήθως άσχετη, αφορμή. Σε μερικές περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει θα προκαλέσει προβλήματα επειδή ασκεί πίεση σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου.

Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο μπορεί να υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, θολή όραση, αλλαγές στην ομιλία και πόνο στον αυχένα, ανάλογα με το ποιες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται και πόσο σοβαρό είναι το ανεύρυσμα.

Τα συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος του εγκεφάλου συχνά εμφανίζονται ξαφνικά. Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή τα παρατηρήσετε σε κάποιο άλλο άτομο, καλέστε άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες:

-Ξαφνικός, πολύ έντονος πονοκέφαλος που είναι διαφορετικός από όσους έχετε βιώσει στο παρελθόν.

-Πόνος στον αυχένα.

-Ναυτία και τάση για έμετο.

-Ευαισθησία στο φως.

-Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης.

-Κρίσεις με σπασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δεδομένα στην αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό

Aγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Προειδοποιητικά σημάδια και παράγοντες κινδύνου

Οι 6 πιθανές αιτίες της θολής όρασης

Η απλή συνταγή πρόληψης του εγκεφαλικού για τις γυναίκες!

BEST OF NETWORK

Εστίαση, γυμνάσια, λύκεια: Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης - Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών

Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα

Έγκλημα στην Κρήτη: «Θυμάμαι μόνο αίματα στο δωμάτιο» είπε ο Νορβηγός για τη δολοφονία της 55χρονης

Κορονοϊός - Μελέτη: Πιο επικίνδυνη από το βήχα η ομιλία σε κλειστό χώρο

Κορονοϊός - «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη - Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με το lockdown – Τι φοβάται ο καθηγητής Βατόπουλος

Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»

Γυμνάσια - Λύκεια: Τότε θα γίνει το επόμενο βήμα - O «οδικός χάρτης» του καθηγητή Γώγου

ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα όπλα ο Τραμπ - Σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα

Έλλη Στάη: Έθαψα βαθιά το τραύμα μου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκα

Survivor: Χαμός στο συμβούλιο – Έτοιμες να πιαστούν στα χέρια οι ομάδες (video)

Σοκαριστικό βίντεο: Γυμνός άνδρας ρίχνει επιβάτη στις ράγες του μετρό και σκοτώνεται ο ίδιος