ΥΓΕΙΑ

Τι δυναμώνει και τι αδυνατίζει το σπέρμα

Στα ποτά αλλά και τις διατροφικές συνήθειες που αδυνατίζουν και δυναμώνουν το σπέρμα των ανδρών που προσπαθούν βα τεκνοποιήσουν, εστιάζουν τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Τι δυναμώνει και τι αδυνατίζει το σπέρμα

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα αυξάνει σταδιακά τη γονιμότητα, ενώ αντιθέτως, μόλις δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως μειώνουν τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να αποκτήσει απογόνους.

Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν 105 άνδρες, των οποίων οι σύζυγοι υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι άνδρες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 37 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ, είχαν κατά 57% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει η σύζυγός τους μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση. «Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επωφελής για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, είτε φυσικά είτε κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης σύλληψης, διότι βοηθά στη μείωση του άγχους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Άλαν Πέισυ.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα κατανάλωσης καφεΐνης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά γεννήσεων έπεσαν κατακόρυφα, από το 52% σε εκείνους που έπιναν λίγο καφέ, στο 19% για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από μία κούπα καφέ φίλτρου την ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άλλης έρευνας, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loma Linda στις ΗΠΑ, οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες που ακολουθούν πλήρες διατροφικό πρόγραμμα και το σπέρμα τους είναι κατώτερης ποιότητας.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι για το χαμηλής ποιότητας σπέρμα, στην περίπτωση των χορτοφάγων μπορεί να ευθύνονται τα προϊόντα σόγιας και τα γαλακτοκομικά υποκατάστατα.