ΥΓΕΙΑ

Η άγνωστη θετική επίδραση της μπύρας στην ανδρική γονιμότητα

Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Γενικό Νοσοκομείο "Massachusetts" στη Βοστώνη, δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρα την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει τη γονιμότητα των ανδρών, αντίθετα με τον καφέ που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της σύλληψης σε ένα ζευγάρι.

Η άγνωστη θετική επίδραση της μπύρας στην ανδρική γονιμότητα

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 105 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 37 χρόνια, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε συνολικά 214 θεραπείες γονιμότητας μεταξύ του 2007 και του 2013. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς και για την κατανάλωση και προτίμηση αλκοόλ και ροφημάτων με καφεΐνη.

Διαπιστώθηκε πως το είδος και η ποσότητα αλκοόλ ή καφεΐνης που κατανάλωναν δεν επηρέαζε καθόλου την ποιότητα του σπέρματός τους.

Ωστόσο, εκείνοι που κατανάλωναν περιορισμένοι ποσότητα αλκοόλ (22 γραμμάρια περίπου την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 2 μπουκάλια μπύρας των 350ml) είχαν 57% πιθανότητες επιτυχημένης θεραπείας γονιμότητας (δηλαδή να επιτευχθεί εγκυμοσύνη και γέννηση) σε σύγκριση με το 28% που είχαν εκείνοι που έπιναν λιγότερο αλκοόλ την ημέρα.

Αντίθετα, εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη καφεΐνη (πάνω από 265ml ημερησίως) είχαν μόλις 19% πιθανότητα επιτυχημένης θεραπείας γονιμότητας και το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που κατανάλωναν λιγότερη καφεΐνη ήταν 52%.

Οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το γιατί η καφεΐνη και η κατανάλωση αλκοόλ είχε σημαντική επίδραση στα ποσοστά των γεννήσεων, όταν δεν φάνηκε να έχει καμία επίπτωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα ή το πόσο καλά αυτά κολυμπούν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής που έγινε στην Χονολουλού της Χαβάης.

Διαβάστε επίσης:

Σχέση ηλικίας και υπογονιμότητας στον άνδρα

Οκτώ ερωτήσεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα και πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Το αλουμίνιο αχρηστεύει το σπέρμα και μειώνει τη γονιμότητα