ΥΓΕΙΑ

Business Insider: Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια

Εκτός από «καθρέφτη της ψυχής» τα μάτια αποτελούν και βαρόμετρο καλής υγείας, καθώς παρέχουν ένα σημαντικό αριθμό πληροφοριών.

Business Insider: Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια

Πολλές ασθένειες στέλνουν μηνύματα μέσω συμπτωμάτων στο δέρμα, το στόμα ή τα νύχια. Τα μάτια όμως, είναι το σημείο του ανθρώπινου σώματος που αποκαλύπτουν τις περισσότερες αθένειες.

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να είναι ο πρώτος δείκτης προβλημάτων που σχετίζονται με το διαβήτη (34%), την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη (62%).

Οι ενδείξεις που ακολουθούν μπορεί να σηματοδοτούν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην υγεία σας:

1. Τα κατακόκκινα μάτια μπορεί να αποτελούν ένδειξη που σχετίζεται με έντονο βήμα μέχρι μυκητιασική λοίμωξη.

2. Οι κόκκινες κηλίδες στα μάτια μπορεί να είναι ένα σημάδι διαβήτη.

3. Τα πρησμένα, κόκκινα μάτια με συμπτώματα φαγούρας συνήθως συνδέονται με αλλεργίες, που συχνά προκαλούνται από τη γύρη, τη σκόνη ή τα κατοικίδια.

4. Τα ξηρά μάτια είναι «παρενέργεια» της υπερβολικής χρήσης υπολογιστή, αλλά και φαρμάκων, όπως τα υπνωτικά, τα παυσίπονα ή τα αγχολυτικά.

5. Η θολή όραση μπορεί να σχετίζεται με μια σειρά παθήσεων των ματιών, είναι πιθανό όμως να δείχνουν και αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

6. Τα ξαφνικά στίγματα ή λάμψεις φωτός μπορεί να είναι σημάδι ρήξης του αμφιβληστροειδούς.

7. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει συχνά την εμφάνιση άσπρων δαχτυλιδιών γύρω από τα μάτια, καθώς επίσης και κιτρινωπά οιδήματα στα βλέφαρα.

Διαβάστε επίσης:

Η μύτη «προειδοποιεί» για το εγκεφαλικό που πλησιάζει

Πονοκέφαλος: 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν