ΥΓΕΙΑ

"Ωρολογιακή βόμβα" η πολυανθεκτική φυματίωση για τη χώρα μας

Σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, αποτελεί το νέο πρόσωπο της φυματίωσης, η πολυανθεκτική φυματίωση, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», με προβληματική και ελλιπή αντιμετώπιση.

"Ωρολογιακή βόμβα" η πολυανθεκτική φυματίωση για τη χώρα μας

«Η ασθένεια όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας, παραμένει εδώ και μάλιστα με νέο, πολύ πιο επικίνδυνο, πρόσωπο: την ανθεκτική, την πολυανθεκτική και την εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση. Η έλλειψη διαθέσιμων θεραπειών από τη μία και η λειτουργία μόνο μιας Μονάδας Νοσηλείας ανάλογων περιστατικών, στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" από την άλλη, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των ειδικών επιστημόνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Μιχάλης Τουμπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επ' ευκαιρία του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ, η μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, παρακολουθεί φέτος 32 περιστατικά, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στην εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση, με το ένα να έχει ήδη καταλήξει.

«Δυστυχώς έχουμε πολλά περιστατικά. Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί, έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, η οποία διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.

«Αν κάποιος έχει πολυανθεκτική φυματίωση, δεν το γνωρίζει ή το γνωρίζει και κυκλοφορεί ελεύθερα, χωρίς νοσηλευτική φροντίδα, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του υγειονομικού συστήματος της χώρας», τόνισε ο κ. Τουμπής, προσθέτοντας, ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή ενημέρωση των πολιτών, έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία.