ΥΓΕΙΑ

Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Η καούρα είναι η δυσάρεστη αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό.

Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, ενώ μερικοί άνθρωποι νιώθουν ξινίλα ή πικρή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος. Η καούρα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και συχνά είναι χειρότερη μετά το φαγητό ή όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Αποτελεί δε το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Οι καούρες δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές. Τέτοιες είναι τα οισοφαγικά έλκη ή η οισοφαγική στένωση. Αν οι καούρες είναι έντονες και επιμένουν, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Διατροφή

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διατροφή. Είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα λεπτομερές διατροφικό ημερολόγιο ώστε να μπορέσετε να εντοπίσετε τις τροφές που επιτείνουν τα συμπτώματα. Μπορεί να μην χρειαστεί να τις αποκλείσετε εντελώς από το διαιτολόγιό σας, η μείωση όμως της ποσότητας ή της συχνότητας με την οποία καταναλώνετε αυτές τις τροφές μπορεί να σας βοηθήσει.

Για την ανακούφιση από την καούρα ενδείκνυται η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων. Έτσι διασφαλίζετε ότι το στομάχι σας δεν είναι ποτέ υπερβολικά γεμάτο και του δίνετε επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί η πέψη.

Είναι επίσης βασικό να τρώτε αργά και χωρίς να βιάζεστε.

Τροφές με μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσουν καούρες είναι το κοτόπουλο στη σχάρα, οι ψητές γλυκοπατάτες, οι φρυγανιές, το τυρί τύπου cottage.

Πίνετε άφθονο νερό, μειώνει τα οξέα του στομάχου.

Αποφύγετε τις τροφές με γλουτένη, η οποία αποτελεί μια συχνή αιτία καούρας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να ελαττώσετε τις καούρες.

Αποφύγετε να πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι. Προσπαθείτε να τρώτε 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Βάλτε το κεφάλι σας σε ψηλότερη θέση από τα πόδια σας. Αυτή η αλλαγή θα εμποδίσει τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς το επάνω οριακό τμήμα του στομάχου.

Μη φοράτε στενά ρούχα που σας πιέζουν.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρες στα νεφρά: Οι νέες οδηγίες πρόληψης

Ούρα που μυρίζουν; Δείτε τις 8 πιθανές αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ