ΥΓΕΙΑ

Η καφεΐνη βλάπτει σοβαρά το σπέρμα

Σοβαρές επιπτώσεις στους άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν έχει η υψηλή κατανάλωση καφέ, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Η καφεΐνη βλάπτει σοβαρά το σπέρμα

Ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι άνδρες οι οποίοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια δυνατού καφέ ημερησίως είχαν μόνο μία στις πέντε πιθανότητες να γίνουν γονείς μέσω της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, εν αντιθέσει με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, για τους οποίους οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού έφταναν το 52%).

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Χαβάη, οι ερευνητές ανέφεραν πως η καφεΐνη μπορεί να βλάψει το σπέρμα σε μοριακό επίπεδο. Ένας μικρός εσπρέσο περιέχει περίπου 100 mg καφεΐνης. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνδρες που έπιναν 265 mg καφεΐνης ή περισσότερο είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει θετικά τη διαδικασία τεκνοποίησης, όταν βέβαια γίνεται με μέτρο.

Συγκεκριμένα οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 22 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περί τις τρεις μονάδες) είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής σε σύγκριση με όσους απείχαν από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει γιατί οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μειώνουν τα επίπεδα στρες και βοηθούν στη σύλληψη.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 105 άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη των οποίων οι σύντροφοι υποβλήθηκαν σε IVF στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταξύ του 2007 και του 2013.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης μαιευτήρας-γυναικολόγος δρ Ανάτ Κάρμον, «η μεγάλη κατανάλωση καφέ από τους άνδρες φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, ενώ αντιθέτως η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης». Σε κάθε περίπτωση η ειδικός συμβούλευσε τους άνδρες που θέλουν να ζήσουν την πατρότητα να ακολουθούν όσο πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν. «Οτιδήποτε είναι καλό για την υγεία της καρδιάς είναι καλό και για τη γονιμότητα» σημείωσε η ειδικός και προσέθεσε: «Έτσι συμβουλεύω τους άνδρες να ασκούνται όσο πιο πολύ μπορούν και να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή».

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων πάντως, ούτε η καφεΐνη ούτε το αλκοόλ φάνηκε να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το σχήμα ή την κολυμβητική τους ικανότητα. Ωστόσο υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή αλκοόλ και των πιθανοτήτων απόκτησης παιδιού.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο δρ Αλαν Πάσεϊ, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ανέφερε: «Δεν βλέπω τον λόγο να συμβουλεύσω τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ. Σίγουρα πάντως πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο και σε ό,τι αφορά τη γυναίκα, σε περίπτωση που καταφέρει να μείνει έγκυος, είναι καλό κατά το πρώτο τρίμηνο να σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα βλάψει το έμβρυο που κυοφορεί. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφεΐνης από τον υποψήφιο πατέρα και τη σύνδεσή της με μειωμένες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης της συντρόφου του, το εύρημα αυτό είναι ενδιαφέρον αλλά απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».

Διαβάστε επίσης:

Σχεδιάζετε να γίνετε μαμά; Μάθετε για τη μέθοδο της Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης

Έχετε καούρες; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας