ΥΓΕΙΑ

Ένα συνέδριο για τη σημασία της πρόληψης στις λοιμώξεις

Ένα πραγματικά κομβικό σημείο για την εξέλιξη των λοιμώξεων, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αποτελεί η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε. Στην Ελλάδα, το υπάρχον μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναθεωρείται με βάση τη νέα Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο και την πρόληψή τους, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ένα συνέδριο για τη σημασία της πρόληψης στις λοιμώξεις

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.) πραγματοποιεί το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων, με θέμα «Έλεγχος Λοιμώξεων - Ασφάλεια Ασθενών: Γεφυρώνοντας το Χάσμα», στις 6 – 7 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα (στο ξενοδοχείο Royal Olympic).

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές του Δ.Σ. της ΕΕΕΛ, σε συνέντευξη τύπου, η εκδήλωση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, στην Ελλάδα και διεθνώς, υπαγορεύουν την επεξεργασία νέων παραμέτρων, την εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφικτών μεθόδων και πρακτικών, στο τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η συμμόρφωση στις ασφαλείς ιατρονοσηλευτικές πρακτικές, όπως η πιο απλή, αλλά και βασική της Υγιεινής των χεριών, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στη γεφύρωση του χάσματος.

Για το λόγο αυτόν, η θεματολογία στηρίζεται στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, στην ενημέρωσή τους για τα σύγχρονα τρέχοντα θέματα δημόσιας υγείας, στην διαδραστική ανταλλαγή απόψεων και στην παροχή εργαλείων -με τα κλινικά φροντιστήρια – για την ενσωμάτωση της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πρακτική. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να συζητηθούν οι λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο του ελέγχου λοιμώξεων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν και θα αναλυθούν ειδικά θέματα λοιμώξεων:

Διακεκριμένοι Χειρουργοί και Νοσηλευτές Έλεγχου Λοιμώξεων θα ασχοληθούν με τις σύγχρονες απόψεις για την πρόληψη λοιμώξεων του χειρουργικού πεδίου σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ,τα θέματα της αποστείρωσης και τις δυσκολίες της χειρουργικής προφύλαξης με αντιβιοτικά. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης των σημαντικότερων και συχνότερων Νοσοκομειακών Λοιμώξεων που προκαλούνται από παρεμβατικούς χειρισμούς, όπως από την τοποθέτηση διαφόρων αγγειακών καθετήρων σε νοσηλευόμενους ασθενείς και, ιδιαίτερα, σε ασθενείς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Οι εκπρόσωποι της χώρας στο ευρωπαϊκό CDC θα αναλύσουν τα προβλήματα και τις τεχνικές αντιμετώπισης των λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά σχεδόν σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι νεότερες εργαστηριακές τεχνικές, τόσο στη διάγνωση μικροβιακών νόσων, όσο και στο μηχανισμό ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής, ενώ διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι θα αναπτύξουν θέματα με διεθνές ενδιαφέρον σχετικά με τη θεραπεία λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια και τη διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο.

Ειδικοί Επιστήμονες από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν τις μεγάλες θετικές αλλαγές που φέρνει το νομοθετικό πλαίσιο στη διαχείριση και στην εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο στα στρογγυλά τραπέζια, όσο και από προσκεκλημένους διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού στο θέμα της Υγιεινής των Χεριών και στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς να αυξηθεί η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή της. Η Ε.Ε.Ε.Λ. έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την προώθηση της Υγιεινής των Χεριών, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας που θα προωθούν ενεργά την εφαρμογή της.

Η σημασία της υγιεινής των χεριών

Η Ε.Ε.Ε.Λ. έχει προγραμματίσει τη δημιουργία δικτύου υγιεινής των χεριών για την ασφάλεια των ασθενών. Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί διεθνώς το βασικότερο μέτρο πρόληψης της διασποράς των νοσοκομειακών μικροοργανισμών. Με τη δημιουργία αυτού του δικτύου Η Ε.Ε.Ε.Λ. επιδιώκει την εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και την ενεργοποίησή τους ως φορείς του παραπάνω μηνύματος στον εργασιακό τους χώρο. Δεν επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε ούτε να προωθήσουμε την Υγιεινή των Χεριών μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί. Στοχεύουμε στη συμμετοχή ανθρώπων που πραγματικά πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προασπίσουν την ασφάλεια των ασθενών βασιζόμενοι στην επιστημονική γνώση.

Επιπλέον, η Ε.Ε.Ε.Λ., στο πλαίσιο της διοργάνωσης κλινικών φροντιστηρίων, έχει προγραμματίσει να αναλυθούν νέα πρωτοποριακά θέματα με τα οποία αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εδραίωση της πρόληψης των λοιμώξεων στην κλινική πρακτική των επαγγελματιών υγείας ως οργανωμένη και τεκμηριωμένη πολιτική του νοσοκομείου. Το ένα θέμα αναπτύσσεται ενόψει και του νέου νόμου γα την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, η ανάγκη για μια αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου στο νοσοκομειακό χώρο και είναι καθοριστικής σημασίας. Συγκεκριμένα, στόχος είναι: Η επεξήγηση και προώθηση βασικών αρχών για την αποτελεσματική οργάνωση και εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων στα νοσοκομεία, ενόψει της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη των λοιμώξεων και τον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Και το δεύτερο βασικό θέμα είναι «Δέσμες μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων από παρεμβατικούς χειρισμούς (Bundles)». Και αυτό είναι μία καινοτομία που θα προωθηθεί για την αρτιότερη εφαρμογή των μέτρων. Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, με ειδικό ενδιαφέρον στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, στοχεύοντας τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένου υλικού, για τον άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, αλλά και έλεγχο των λοιμώξεων στο νοσοκομείο που εργάζονται.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου, ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.) κ. Γεώργιος Σαρόγλου, η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ. κ. Φλώρα Κοντοπίδου, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center & Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ. κ. Όλγα Δαληγγάρου και η Νοσηλεύτρια ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Μαρία Τσερώνη.

IMG 2101dfg 1