ΥΓΕΙΑ

Κράμπες: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Είναι αρκετά σύνηθες να παθαίνουμε κράμπες, ενώ γυμναζόμαστε. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές ιατρικές έρευνες, αυτός ο ξαφνικός μυϊκός σπασμός με τον συνακόλουθο πόνο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύπαρξης κάποιου πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας.

Κράμπες: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η πλειοψηφία των ασθενών αγνοούσε την ύπαρξη του προβλήματος.

Σε ποιες περιπτώσεις η κράμπα είναι ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος

Ξαφνικές συσπάσεις στη γάμπα ή το μηρό

Μπορεί να εκδηλωθούν εάν μόλις ξεκινήσατε ή σταματήσατε να γυμνάζεστε. Ωστόσο, άλλα πιθανά αίτια του συμπτώματος είναι η έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου ή καλίου, καθώς και η αφυδάτωση.

Πόνος και μούδιασμα που εξαπλώνεται σε όλο το πόδι, με παράλληλη αδυναμία που επιδεινώνεται με την κίνηση

Μπορεί να οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ως αποτέλεσμα της αρθρίτιδας στη σπονδυλική στήλη, ενός τραυματισμού ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, όγκου στη σπονδυλική στήλη.

Πόνος και μούδιασμα και στα δύο πόδια, αδυναμία ή κράμπες που επιδεινώνονται με την ορθοστασία ή το περπάτημα και παρουσιάζουν ύφεση σε καθιστική στάση

Μπορεί να υποδηλώνει συμπίεση του μυελού των οστών ή των νευρικών απολήξεων στη μέση (σπονδυλική στένωση), λόγω αρθρίτιδας, προχωρημένης ηλικίας ή τραυματισμού.

Πόνος στις γάμπες κατά το περπάτημα

Μπορεί να οφείλεται σε στένωση των αρτηριών που διοχετεύουν το αίμα στους μύες των ποδιών. Η πάθηση αυτή ονομάζεται περιφερική αρτηριοπάθεια και είναι πιθανότατα αποτέλεσμα την υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, του καπνίσματος ή του υπερβολικού βάρους.

Ξαφνικός πόνος στη γάμπα ή το μηρό που συνοδεύεται από οίδημα, κοκκίνισμα και τοπική άνοδο της θερμοκρασίας

Μπορεί να είναι ένδειξη θρόμβου στο πόδι και οφείλεται συνήθως στην αφυδάτωση, τη μακρόχρονη ακινησία ή καθιστική ζωή, την εγκυμοσύνη, τη θεραπεία με ορμόνες ή, σπανιότερα, ορισμένους τύπους καρκίνου. Ένας θρόμβος που ανοίγει ξαφνικά μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος εάν φτάσει στους πνεύμονες. Οι θρόμβοι που παραμένουν για πολύ καιρό στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν δερματικά έλκη.

Διαβάστε επίσης:

Από τι κινδυνεύετε αν τρίζετε τα δόντια σας

Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές