ΥΓΕΙΑ

Τα 8 πιο κοινά σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει χαρακτηριστεί και ως «σιωπηλός δολοφόνος» και όχι άδικα.

Τα 8 πιο κοινά σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

Όπως και άλλοι τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν το κάνει, τα συμπτώματα είναι αρκετά αόριστα και δύσκολο να αναγνωριστούν, ενώ πολλές φορές παρερμηνεύονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων, σοβαρών και μη.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι όταν ο καρκίνος των ωοθηκών όταν τελικά διαγιγνώσκεται, έχει συχνά ήδη εξαπλωθεί, πράγμα που καθιστά τις επιλογές θεραπείας πολύ περιορισμένες.

Υπάρχουν κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να αναγνωρίσετε. Αλλά θα πρέπει να συνδυάσετε τις παρατηρήσεις σας και με άλλους παράγοντες, καθώς δεν πρέπει να βγάλετε λάθος συμπεράσματα πολύ νωρίς.

Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να κάνετε ορισμένες προληπτικές εξετάσεις.

Δείτε τα 8 πιο κοινά πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών:

Κοιλιακό φούσκωμα ή πρήξιμο: Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται, αισθάνεστε πρησμένες και με πολλά φυσικά αέρια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μερικά ρούχα είναι πιο στενά γύρω από τη μέση και τους γοφούς σας, χωρίς να έχετε πάρει κιλά.

Δυσκοιλιότητα και άλλες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχει αλλάξει η συχνότητα που πάτε στην τουαλέτα καθώς και ο τρόπος που ενεργήστε όταν πηγαίνετε.

Πυελικός πόνος: Θα νιώσετε δυσφορία ή πόνο στην περιοχή της πυέλου και μερικές φορές και στην κοιλιά. Εάν ο πόνος επιμείνει, δεν θα πρέπει απλά να τον "καλύψετε" με παυσίπονα. Ο πόνος αυτός συνήθως είναι ένα σημαντικό σημάδι.

Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Ειδικά αν ο πόνος "χτυπάει" και την περιοχή της πυέλου, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στις ωοθήκες.

Επείγουσα ή συχνή ούρηση: Αν αισθάνεστε μια επείγουσα ανάγκη για να ουρήσετε, αλλά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα έχετε δυσκολία στην ούρηση, ή/και ουρείτε πολλές φορές σε σύντομα χρονικά διαστήματα, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου των ωοθηκών. Είναι βέβαια κάτι που πολλές γυναίκες το βιώνουν και συχνά είναι απλά ένα σημάδι αδυναμίας των πυελικών μυών ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αλλά, σίγουρα πρέπει να το παρακολουθείτε, ειδικά αν διαρκεί για αρκετές εβδομάδες..

Απώλεια της όρεξης ή αίσθημα ότι χορταίνετε πολύ γρήγορα όταν τρώτε: Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικές για κάποια ανεξήγητη απώλεια βάρους. Οι γυναίκες είναι συνήθως ευτυχείς όταν χάνουν μερικά κιλά, αλλά δεν είναι πάντα ένα καλό σημάδι.

Πόνος με τη σεξουαλική δραστηριότητα: Αν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, που δεν τον είχατε στο παρελθόν, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Κόπωση: Το αίσθημα υπερβολικής κούρασης και χαμηλής ενέργειας μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης.

Προσοχή! Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε όλα τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα. Επίσης, μερικές φορές έστω και ένα από αυτά μπορεί να είναι αρκετό για να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημαι. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, ενημερώστε τον γιατρό σας και κάντε ό,τι εξετάσεις εκείνος ορίσει.

Διαβάστε επίσης:

Ποια μορφή καρκίνου «προτιμά» τους νέους

Δείτε πώς η σοκολάτα καταπολεμάει 4 σοβαρές ασθένειες

Ακόμα μία σοβαρή νόσος συνδέθηκε επιστημονικά με την παχυσαρκία

Δέκατα που επιμένουν: Τι μπορεί να σημαίνουν