ΥΓΕΙΑ

Ρέψιμο: Τι είναι ακριβώς και τι το προκαλεί

Το ρέψιμο είναι η αποβολή αερίου από τον οισοφάγο και το στομάχι μέσω του στόματος. Καθώς το αέριο διαφεύγει, παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο που είναι γνωστός ως ρέψιμο. Η πιο κοινή αιτία του ρεψίματος είναι κατάποση αέρα.

Ρέψιμο: Τι είναι ακριβώς και τι το προκαλεί

Η κατάποση αέρα και το ρέψιμο είναι φυσικά φαινόμενα που προκύπτουν κατά την κατανάλωση τροφών (μάσημα) ή πίνοντας κάποιο υγρό πάρα πολύ γρήγορα.

Το μάσημα τσίχλας ή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μπορούν επίσης να εισάγουν αέρα στο στομάχι και να προκαλέσουν ρέψιμο.

Επειδή τα βρέφη συχνά καταπίνουν και αέρα κατά τη σίτισή τους, το ρέψιμο είναι φυσιολογικό αφού έχουν τραφεί. Η πράξη του ρεψίματος σε ένα βρέφος βοηθά στην ανακούφιση από την ενόχληση που προκαλείται από την κατάποση αέρα.

Εκτός από την κατάποση αέρα, πολλοί διαφορετικοί τύποι γαστρεντερικών καταστάσεων και νόσων μπορεί να προκαλέσουν ρέψιμο. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από κάποια πάθηση που προκαλεί καθυστέρηση στην πέψη, όπως η γαστροπάρεση (καθυστερημένη κένωση του στομάχου), και από "μηχανικά εμπόδια", όπως η πυλωρική απόφραξη (φράξιμο μεταξύ του στομάχου και του λεπτού εντέρου).

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν πιο συχνά την ανάγκη να ρευτούν λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Το ρέψιμο μπορεί επίσης να προκύψει εξαιτίας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της διαφραγματοκήλης, ή της ανεπάρκειας οξέων του στομάχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ρέψιμο μπορεί να συμβεί συχνά μετά τα γεύματα και μπορεί να γίνει χρόνιο.

Το ρέψιμο σπάνια συνδέεται με ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Ζητήστε, ωστόσο, αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν το ρέψιμό σας συνοδεύεται με σοβαρό κοιλιακό πόνο, πόνο στο στήθος, επίμονη ναυτία και έμετο, ή υψηλό πυρετό.

Διαβάστε επίσης:

Πνίξιμο από φαγητό και πρώτες βοήθειες

Τι να κάνετε όταν η ίωση χτυπά ένα μικρό παιδί

Κράμπες: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Από τι κινδυνεύετε αν τρίζετε τα δόντια σας