ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει όταν «πετάει» το μάτι

Το "πετάρισμα" του ματιού (συσπάσεις) είναι ένας επαναληπτικός, ανεξέλεγκτος σπασμός του βλεφάρου και συνήθως συμβαίνει στο επάνω βλέφαρο.

Τι συμβαίνει όταν «πετάει» το μάτι

Είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους μυς των ματιών και των δύο οφθαλμών. Αν νιώθετε το μάτι σας να "πετάει" μπορεί να σας συμβεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και 1-2 λεπτά ανά μικρά χρονικά διαστήματα μέχρι που περνάει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μια μικρή σύσπαση βλεφάρου σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και η αιτία είναι γενικά άγνωστη, αυτή μπορεί να σχετίζεται με:

-Κούραση
-Στρες
-Καφεΐνη

Αυτή η μικρή μορφή της σύσπασης είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές εάν οι σπασμοί είναι αρκετά ισχυροί για να κάνουν τα βλέφαρα να κλείσουν στιγμιαία εντελώς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτές οι συσπάσεις είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ενόχληση. Μερικοί άνθρωποι έχουν σπασμούς που συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να επαναληφθούν για μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική δυσφορία και να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα της ζωής τους.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες πάντως είναι σχετικά σπάνιες, οι συσπάσεις των ματιών μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση. Αν, μάλιστα, φτάσει στο σημείο όπου έχετε δυσκολία ακόμα και να κρατήσετε τα μάτια σας ανοικτά, μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή μείωση της όρασης.

Μερικές φορές, οι συσπάσεις ματιών μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων, όπως:

-Βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων)
-Ξηρά μάτια
-Ευαισθησία στο φως
-Ασθένεια των οφθαλμών

Πολύ σπάνια, μπορεί να είναι ένα σημάδι εγκεφαλικής ή νευρικής διαταραχή, όπως:

-Παράλυση του Bell
-Δυστονία
-Νόσος του Parkinson
-Σύνδρομο του Tourette

Διαβάστε επίσης:

Πέντε παράγοντες που προκαλούν έξαρση στην ψωρίαση

Αν δεν μυρίζετε αυτά, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Πνίξιμο από φαγητό και πρώτες βοήθειες

Κράμπες: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ