ΥΓΕΙΑ

Μόνιμοι πονοκέφαλοι: Για ποιες παθήσεις προειδοποιούν

Κοιμηθήκατε με πονοκέφαλο και όλη τη μέρα είστε χάλια. Προτιμάτε όμως να πάρετε κάποιο αναλγητικό με την ελπίδα ότι θα περάσει.

Μόνιμοι πονοκέφαλοι: Για ποιες παθήσεις προειδοποιούν

Δεν θα μπορούσατε να το αντιμετωπίσετε χειρότερα. Η κεφαλαλγία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας και χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς τα επακόλουθα μιας χρόνιας κατάστασης, ανεξαρτήτως κατάληξης, αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο ένας στους δύο πάσχοντες από ημικρανία περιμένει περισσότερα από τρία χρόνια μέχρι να απευθυνθεί στον γιατρό, παρ' όλο που οι κρίσεις επηρεάζουν την προσωπική και κοινωνική ζωή του.

Επειδή ο πονοκέφαλος έχει αντίκτυπο στα αγγεία και τα νεύρα του εγκεφάλου, οποιαδήποτε βλάβη στις περιοχές που περιβάλλουν και στηρίζουν το κεφάλι μας, δηλαδή πρόσωπο, αυχένας, σπονδυλική στήλη μπορούν να τον προκαλέσουν.

Ανάλογα λοιπόν με την περιοχή που εκδηλώνονται, μπορεί να προειδοποιούν για τα εξής:

Υπέρταση
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υπέρτασης είναι ο πονοκέφαλος. Σε περίπτωση που η πίεση ανεβαίνει πάνω από τα 13mmHg, εμφανίζονται μικρές ενοχλήσεις στο κεφάλι, σαν συσπάσεις. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα
Το εσωτερικό πρήξιμο που υπάρχει φράσσει την αναπνοή από τη μύτη και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας, εμφανίζεται ο πονοκέφαλος. Οι χαρακτηριστικές «πράσινες» βλέννες που βγάζουμε από τη μύτη είναι ενδείξεις που σχετίζονται με παραρινοκολπίτιδες, όπως η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός)
Πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο. Οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν επειδή κοιμούνται, το πιο συχνό σύμπτωμα της επόμενης μέρας όμως είναι ο πονοκέφαλος και οι πόνοι των μυών του στόματος και των κροτάφων.

Δόντια
Ένα ευαίσθητο δόντι μπορεί να προκαλέσει αφόρητους πονοκεφάλους. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν πιείτε κάτι πολύ κρύο ή ζεστό ή δαγκώσετε κάτι σκληρό.

Αυτιά
Οι ωτίτιδες προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους. Τα σημάδια είναι σε πρώτη φάση φαγούρα και κατόπιν πόνος στο εσωτερικό του αυτιού.

Μάτια
Η κούραση των ματιών, ειδικά μετά από πολύωρη μελέτη ή εστίαση σε οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, είναι σημάδι ότι έρχεται ο πονοκέφαλος.

Υπογλυκαιμία
Εάν νιώθετε ότι μαζί με τον πονοκέφαλο έχετε και μια ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό, πιθανώς έχετε πάθει υπογλυκαιμία.

Όγκοι στον εγκέφαλο
Ο πονοκέφαλος στην αρχή είναι ελαφρύς και «πηγαινοέρχεται». Με την πάροδο των ημερών δυναμώνει σταθερά και είναι χειρότερος τις πρωινές ώρες. Ταυτόχρονα υπάρχει ζάλη, έλλειψη συγκέντρωσης και αλλαγές στη συμπεριφορά. Επιβάλλεται η επίσκεψη σε ειδικό.