ΥΓΕΙΑ

Η απρόσμενη λύση για όσους έχουν ευαισθησία και πόνους στο κρύο

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, όχι μόνο ως αίσθημα κρύου, αλλά και ως έναν γενικότερο πόνο στο σώμα. Αυτό, μάλιστα, ισχύει ακόμη και για αρκετά ήπιες θερμοκρασίες, οι οποίες φτάνουν απλά κάτω από τους 20°C.

Η απρόσμενη λύση για όσους έχουν ευαισθησία και πόνους στο κρύο

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία εντόπισε εκείνον τον μηχανισμό του ανθρώπινου σώματος που δημιουργεί αυτή τη σύνδεση μεταξύ του κρύου και του πόνου. Και κατέληξαν σε μια απρόσμενη αλήθεια: Αποδεικνύεται ότι αυτός ο μηχανισμός είναι ο ίδιος "υποδοχέας πόνου" που αντιδρά με τις πικάντικες ουσίες στη μουστάρδα και το σκόρδο!

Οι καθηγητές φαρμακολογίας Peter Zygmunt και Edward Högestätt, πραγματοποιούν εδώ και πολλά χρόνια έρευνες επάνω στον τρόπο που ουσίες, όπως η μουστάρδα, το σκόρδο και το τσίλι (καυτερές πιπεριές) ερεθίζουν τους "υποδοχείς" πόνου του σώματος. Σε μεγάλες ποσότητες, αυτές οι ουσίες προκαλούν ένα αίσθημα καψίματος και πόνου στο στόμα και τον λαιμό αι μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και πρήξιμο και δερματικούς ερεθισμούς.

Όταν τα μάτια εκτίθενται σε χημικές ουσίες από αυτά τα προϊόντα, τότε προκαλείται έντονος πόνος και δάκρυα, μια ιδιότητα που έχει αξιοποιηθεί στο σπρέι πιπεριού και τα δακρυγόνα. Ο λόγος είναι ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τα νεύρα που αποτελούν μέρος του συστήματος πόνου και τα οποία ενεργοποιούνται από τη φλεγμονή.

Τώρα οι ερευνητές κατάφεραν να εξάγουν εκείνη την πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα που λειτουργεί ως υποδοχέας πόνου σε ερεθιστικές ουσίες και να την εισάγουν σε μία τεχνητή κυτταρική μεμβράνη. Εκεί διαπίστωσαν ότι αντιδράει με το κρύο (χαμηλές θερμοκρασίες).

Αυτά τα αποτελέσματα διευρύνουν τις γνώσεις μας για τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται και αναλύει τη θερμοκρασία. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν όλους εκείνους που υποφέρουν από το πόνους στις χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή, που είναι υπερευαίσθητοι στο κρύο.

Ο καθηγητής Högestätt υποστηρίζει ότιζ ανάλογα προβλήματα έχουν οι ασθενείς με χρόνιο πόνο ή ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, όπως η διαβητική νευροπάθεια. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να εκδηλώσουν υπερευαισθησία στο κρύο ως παρενέργεια της φαρμακευτικής τους αγωγής. Η ταλαιπωρία και ο πόνος που βιώνουν οι ασθενείς αυτοί μπορεί να ξεκινήσουν σε σχετικά ήπιες θερμοκρασίες, δηλαδή μέσα στο εύρος των θερμοκρασιών στις οποίες αντιδρά ο οργανισμός στην μουστάρδα και το σκόρδο.

Οι υποδοχείς πόνου για την μουστάρδα και το σκόρδο βρίσκονται σε πολλές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, της ουροδόχου κύστεως και του στομάχου. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπλοκάρουν αυτούς τους υποδοχείς, προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα, όπως κνησμός, η ακράτεια και ο πόνος.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lund υποστηρίζουν ότι μπλοκάροντας τους υποδοχείς αυτούς, το άτομο θα νιώσει ανακούφιση και από τον πόνο που προκαλείται από το κρύο.

Ο καθηγητής Zygmunt αναφέρει στη σχετική έκθεση πως είναι γνωστό ότι ο υποδοχέας πόνου για το τσίλι, αντιδρά -εκτός από το τσίλι- και σε θερμοκρασίες πάνω από τους 42°C, όπως όταν το σώμα νιώθει ότι βρίσκεται σε επαφή με μια φωτιά. Ο υποδοχέας της μέντας αντιδρά σε θερμοκρασίες κάτω από τους 28°C, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τον οργανισμό ως "ευχάριστα δροσερές". Και τώρα, πλέον, ξέρουμε ότι ο υποδοχέας για τη μουστάρδα και το σκόρδο αντιδρά σε θερμοκρασίες κάτω των 20°C.

Διαβάστε επίσης:

Το βρώμικο μυστικό που κρύβει μια... πετσέτα

Η κακή χρήση των φακών επαφής ευθύνεται για χιλιάδες λοιμώξεις

Καρκίνος προστάτη: 7 μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρει κάθε άντρας

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε γλαύκωμα βλέποντας... τηλεόραση