ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να κάνετε ντους με κρύο νερό

Για τους περισσότερους ανθρώπους το να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ντους με κρύο νερό, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, είναι ένα... μαρτύριο.

Γιατί πρέπει να κάνετε ντους με κρύο νερό

Έχετε σκεφτεί, ωστόσο, ότι το ντους με κρύο νερό μπορεί να κάνει τόσο καλό στην υγεία σας, ώστε να σκεφτείτε να το κάνετε μια... μόνιμη απόλαυση;

Δείτε για ποιους λόγους αξίζει να κάνετε ντους με κρύο νερό:

Το κρύο νερό φέρνει το σώμα σε κατάσταση "ετοιμότητας"

Το κρύο ντους το πρωί και το αίσθημα του κρύου νερού που πέφτει επάνω σας σίγουρα ακούγεται... τρομακτικό. Ωστόσο, ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στο "σοκ" του κρύου νερού θα αρχίσει να παίρνει βαθιές αναπνοές, για να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη οξυγόνου και κατ' επέκταση τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, ο καρδιακός ρυθμός θα αυξηθεί, αυξάνοντας την πίεση με την οποία θα κυκλοφορήσει το αίμα μέσα από ολόκληρο το σώμα. Αυτό θα σας φέρει άμεσα σε μία κατάσταση "ετοιμότητας" που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας με περισσότερη ενέργεια.

Το κρύο νερό φροντίζει τα μαλλιά και το δέρμα

Ένας από τους πιο φυσικούς τρόπους για να διατηρήσετε την εμφάνιση των μαλλιών και του δέρματός σας είναι ένα κρύο ντους. Το ζεστό νερό έχει την τάση να αφυδατώνει την επιδερμίδα, έτσι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κρύο νερό για να σφίξει το δέρμα και οι πόροι σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην "βουλώνουν" εύκολα και άρα να μη δημιουργούνται σπυράκια ακμής. Το ίδιο συμβαίνει και στο τριχωτό της κεφαλής.

Το κρύο νερό βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος

Το κρύο νερό μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, επειδή συμβάλλει στο να φτάσει περισσότερο αίμα σε αυτά και να τα περιβάλλει για να τα ζεστάνει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο αποτελεσματικά κάποια δερματικά και καρδιακά προβλήματα. Καθώς το κρύο νερό χτυπά το σώμα, η ιδιότητά του να κάνει το αίμα να ρέει πιο έντονα στις αρτηρίες ενισχύει τη γενικότερη υγεία της καρδιάς. Μπορεί επίσης να μειώσει σταδιακά την αρτηριακή πίεση, να καθαρίσει την πλάκα από τις αρτηρίες και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει δύο τύπους λιπώδους ιστού, το λευκό λίπος και το καφέ λίπος. Το λευκό λίπος συσσωρεύεται όταν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Αυτό το σωματικό λίπος συσσωρεύεται συνήθως στη μέση, χαμηλά στην πλάτη, στον λαιμό και τους μηρούς. Το καφέ λίπος είναι το "καλό" λίπος, το οποίο παράγει θερμότητα για να κρατήσει το σώμα μας ζεστό και ενεργοποιείται όταν εκτίθεται σε συνθήκες κρύου.

Μειώνει το στρες στον οργανισμό

Έρευνα του 1994 έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος κατά τη διάρκεια και μετά από την έκθεση στο κρύο. Επίσης αυξάνεται η γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό που κάνει όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά να λειτουργούν σωστά.

Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Το ντους με κρύο νερό έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης λόγω της έντονης επίδρασής του στους υποδοχείς του κρύου στο δέρμα. Αυτοί οι υποδοχείς, στέλνουν μέσω του νευρικού συστήματος ένα μεγάλο ποσό ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερειακές νευρικές απολήξεις προς τον εγκέφαλο. Αυτό έχει μια αντικαταθλιπτική επίδραση στον οργανισμό και ως εκ τούτου, βελτιώνει την ψυχική διάθεση του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Τι να βάλετε στο νερό για τέλεια αποτοξίνωση

Τι μπορεί να πάθετε αν δεν πίνετε αρκετό νερό

Τέσσερις τρομακτικές λοιμώξεις του εγκεφάλου

Νοιώθετε συνεχώς φουσκωμένοι; Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε