ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο αυτί: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Πόνο στο αυτί μπορεί να προκαλέσει είτε κάποια πάθηση του αυτιού ή αντανακλαστικά κάτι που σχετίζεται με την περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού.

Πόνος στο αυτί: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, οξύς και διαπεραστικός (σαν σουβλιές), βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος. Μπορεί επίσης να επιδεινώνεται όταν πιέζετε το αυτί, όταν μασάτε ή όταν φυσάτε τη μύτη σας. Στη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο να καταλάβετε ποιο σημείο του αυτιού πάσχει.

Ο πόνος μπροστά από το αυτί, συνήθως προέρχεται από κάποιο σπυράκι με πύον.

Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από κάθε είδος οξείας μέσης ωτίτιδας ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας. Και οι δύο παθήσεις χρειάζονται αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.

Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα, από ερυθρά, ή από φλεγμονή στο τριχωτό δέρμα του κεφαλιού. Η εξωτερική ωτίτιδα απαιτεί καλό καθαρισμό του αυτιού, φροντίδα, ωτικές σταγόνες και ίσως ισχυρή αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Συχνά ωστόσο το αυτί πονάει ενώ είναι απόλυτα υγιές. Αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί μετά από λεπτομερή έλεγχο σε όλο το κεφάλι και τον λαιμό.

Οι παθήσεις που κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί είναι οι εξής:

Πρόβλημα στα δόντια

Ένας φρονιμίτης που βγαίνει ή δεν μπορεί να βγει ή κάποια ρίζα δοντιού που έχει μείνει μετά από εξαγωγή δοντιού, μπορεί να προκαλεί οδοντικό πόνο στο αυτί.

Αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης

Όταν τα δόντια δεν πατάνε καλά, τότε η άρθρωση κουράζεται, κάνει φλεγμονή και πονάει το αυτί. Απευθυνθείτε σε οδοντίατρο ή γναθολόγο.

Παθήσεις στόματος και φάρυγγα

Η οξεία αμυγδαλίτιδα, η αμυγδαλεκτομή, τα έλκη του στόματος και του φάρυγγα μπορεί να προκαλούν πόνο στο αυτί.

Νευραλγίες

Υπάρχει ένα νεύρο που λέγεται γλωσσοφαρυγγικό και μερικές φορές κάνει έντονο πόνο στο πίσω μέρος της γλώσσας, στον φάρυγγα και το αυτί.

Μερικές παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κάνουν νευραλγία, που μπορεί να φτάσει μέχρι το αυτί.

Αντιμετώπιση
-Αν σας πονέσει το αυτί, αρχικά πάρτε ένα παυσίπονο.
-Μη ρίξετε υγρά μέσα στο αυτί και κυρίως οινόπνευμα.
-Αν ο πόνος συνεχίζεται και την επομένη ημέρα πρέπει να σας δει ωτορινολαρυγγολόγος.

Διαβάστε επίσης:

Τριγλυκερίδια: Τι είναι και ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Αναφυλαξία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην κινδυνεύσετε