ΥΓΕΙΑ

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Είναι γνωστό ότι πολλές ασθένειες μεταδίδονται μέσω του αέρα και γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση «κάποια ίωση κυκλοφορεί τις μέρες».

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Γνωρίζετε, όμως, με ποιον τρόπο γίνεται αυτό; Γνωρίζετε πώς ακριβώς με ένα απλό φτάρνισμα μεταδίδεται ένας ιός;

Ο ειδικός σε θέματα απεικόνισης ιατρικών ζητημάτων David Bolinsky δημιούργησε το παρακάτω βίντεο που περιγράφει ακριβώς την όλη διαδικασία.

Σε ένα σταγονίδιο από το φτάρνισμα περιέχονται μόρια του ιού. Μερικά σταγονίδια εισέρχονται σε ένα άλλο άτομο μέσω της εισπνοής.

Ο ιός προσγειώνεται σε ένα από τα επιθήλια κύτταρα στον λαιμό του ατόμου. Στην επιφάνεια του ιού υπάρχουν πρωτεΐνες που συνδέονται με αντίστοιχους υποδοχείς στην επιφάνεια των επιθήλιων κυτάρρων. Τότε ο ιός περνάει στο εσωτερικό του κυττάρου.

Στη συνέχεια ο ιός διαλύεται και απελευθερώνονται σωματίδια τα οποία περιέχουν τη γενετική πληροφορία (κώδικα) αναπαραγωγής του ιού. Αυτά τα σωματίδια φτάνουν στο κέντρο του κυττάρου, όπου και ξεκινάει η «εκτύπωση αντιγράφων» του ιού.

Ο νέος,«αντιγραμμένος» κώδικας του ιού, εμπλουτίζεται στη συνέχεια με τις πρωτεΐνες που χρειάζεται και απελευθερώνεται από το επιθήλιο κύτταρο.

Έτσι μέσα σε λίγο χρόνο, από ένα και μόνο μόριο του ιού έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό εκατομμύρια αντίγραφά του.

Το σώμα, όμως περιέχει περιέχει 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, οπότε τα μερικά εκατομμύρια κύτταρα που έχουν τη «βλάβη» του ιού είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό. Εκτός αυτού, τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος, εγκλωβίζουν ένα-προς-ένα τα μόρια του ιού και τα εξουδετερώνουν.

Έτσι, αν και ο ιός αναπτύσσεται (δημιουργεί αντίγραφα) γρήγορα, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ακόμα ταχύτερα και τελικά τον εξουδετερώνει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον...

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος στο σώμα (βίντεο)

Πώς το σώμα της γυναίκας επιτίθεται στα σπερματοζωάρια (βίντεο)

Πώς μεταδίδονται οι ιοί με φτάρνισμα στο αεροπλάνο (βίντεο)

Η γέννηση μέσα από εικόνες μαγνητικής τομογραφίας (βίντεο)