ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Γιατί κάποιοι άντρες έχουν τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση

Γιατί κάποιοι άντρες έχουν τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση

Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Υπάρχει μία σπάνια πάθηση η οποία φέρνει τάσεις λιποθυμίας στους άντρες την ώρα που ουρούν από όρθια θέση, ειδικά όταν το κάνουν αμέσως μόλις σηκωθούν από τον ύπνο.

Η πάθηση ονομάζεται "micturition syncope". Η λέξη "micturition" είναι ο τεχνικός όρος που περιγράφει την διαδικασία εκκένωσης της ουροδόχου κύστεως και η λέξη "syncope" αντιστοιχεί στην ελληνική λέξη "συγκοπή" και περιγράφει τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Όταν κοιμάστε έχετε χαμηλότερη πίεση αίματος από το κανονικό, επειδή τα αγγεία σας έχουν διασταλεί λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των νεύρων. Όταν σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα, τα νεύρα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Κατά την ούρηση, η διέγερση των νεύρων που εμπλέκονται στη χαλάρωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης και η ταυτόχρονη στην πίεση της κύστης ώστε να ξεκινήσει η ροή των ούρων, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Σε άντρες που πάσχουν από "micturition syncope" η αρτηριακή πίεση δεν επανέρχεται πλήρως όταν σηκώνονται από το κρεβάτι, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πολύ χαμηλή όταν ξεκινούν να ουρούν. Έτσι, η ακόμα μεγαλύτερη πτώση της πίεσης, που -ούτως ή άλλως- καταγράφεται εκείνη τη στιγμή, τους κάνει να λιποθυμούν.

Αν έχετε τάσεις λιποθυμίας κατά την ούρηση, είναι σώφρον να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια καρδιακή αρρυθμία, ότι δεν είστε αναιμικοί, ή ότι δεν υπάρχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το φαινόμενο "micturition syncope" περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, την αναπνευστική λοίμωξη και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, που βελτιώνουν την ούρηση σε άνδρες με προβλήματα προστάτη.

Αν νιώθετε ότι έχετε τάσεις λιποθυμίας κάθε φορά που ουρείτε από όρθια θέση, και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει αμέσως μετά τον ύπνο, προσπαθήστε να θυμάστε να παραμένετε καθιστοί στο κρεβάτι σας για 1-3 λεπτά, προτού σηκωθείτε για να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό θα δώσει λίγο παραπάνω χρόνο στην πίεσή σας να ανέβει αρκετά, προτού πάτε στην τουαλέτα.

Μια δεύτερη λύση φυσικά είναι να ουρείτε από καθιστή θέση, οπότε το πρόβλημα εκμηδενίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Δύσπνοια: Πότε είναι πρόβλημα καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή

Πώς θα απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος

Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα (βίντεο)

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen