ΥΓΕΙΑ

Πιτυρίδα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού.

Πιτυρίδα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Τα χαρακτηριστικά της είναι η έντονη φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος που προκαλεί τις λευκές αντιαισθητικές νιφάδες.

Η συνηθέστερη αιτία της πιτυρίδας είναι η ξηροδερμία, γι' αυτό και παρατηρείται έξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι βελτιώνεται.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι το ερεθισμένο λιπαρό δέρμα (η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που χαρακτηρίζεται από κόκκινο, λιπαρό δέρμα, καλυμμένο με λευκά ή κιτρινωπά «λέπια»), το ανεπαρκές λούσιμο (όταν κάποιος λούζεται λ.χ. μια φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα, μπορεί να συσσωρευτούν στο κρανίο του σμήγμα και νεκρά κύτταρα και έτσι να εμφανιστεί πιτυρίδα), το έκζεμα, η ευαισθησία σε διάφορα προϊόντα (δερματίτιδα εξ επαφής) και οι μυκητιάσεις.

Η πιτυρίδα εμφανίζεται συχνότερα στους νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες, στους άντρες, σε όσους έχουν λιπαρά μαλλιά και δέρμα και σε όσους δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

Είναι επίσης πιθανότερη σε ενήλικες με νευρολογικά προβλήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή σε άτομα που αναρρώνουν από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό (οι άρρωστοι αυτοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα).

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις πιτυρίδας δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα, καθώς μετά από κάποιες εβδομάδες με αντιπιτυριδικά σαμπουάν το πρόβλημα υποχωρεί. Καλό είναι να πειραματιστείτε με διάφορα σαμπουάν, καθώς δεν είναι όλα τα σαμπουάν το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους.

Οι πιο επίμονες περιπτώσεις, συχνά ανταποκρίνονται στα ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν.

Αν, όμως, περνάει ο καιρός και η πιτυρίδα δεν υποχωρεί, το κεφάλι σας εξακολουθεί να σας «τρώει» και δείτε κόκκινες, ερεθισμένες και εμφανώς ανυψωμένες «πλάκες» στο δέρμα του, πρέπει να πάτε στον γιατρό, καθώς ενδέχεται να οφείλονται σε κάτι πιο ειδικό όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Η ψωρίαση οφείλεται σε υπερπαραγωγή δερματικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται με ταχύτητα επταπλάσια από το φυσιολογικό. Η νόσος οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει κληρονομική επιβάρυνση: αν ένα παιδί έχει τρεις συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια) με ψωρίαση, διατρέχει 84 στις 100 πιθανότητες να την εκδηλώσει και το ίδιο.

Η ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με αντιπιτυριδικά σαμπουάν, καθώς απαιτούνται ειδικά τοπικά προϊόντα, τα οποία αλείφονται στο κεφάλι και μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, ειδικά όταν η ψωρίαση είναι ακόμα σε αρχικά στάδια.

Διαβάστε επίσης:

Στραμπούληγμα ή κάταγμα αστραγάλου; Δείτε τις διαφορές

Φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ