ΥΓΕΙΑ

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Βασικός δείκτης για προβλήματα στο συκώτι

Οι τρανσαμινάσες ή αμινοτρανσφεράσες είναι ένζυμα του ήπατος, των οποίων τα επίπεδα αυξάνονται στον ορό του αίματος όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο συκώτι.

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Βασικός δείκτης για προβλήματα στο συκώτι

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Family Physician, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Γιατρών, όταν υπάρχει βλάβη στο συκώτι, το σημαντικό αυτό όργανο απελευθερώνει διάφορες ουσίες. Δύο από αυτές είναι οι τρανσαμινάσες: η τρανσαμινάση της αλανίνης (ALT - Alanine Transaminase) ή γλουταμινική πυροσταφυλική τρανσαμινάση ορού (SGPT - Serum Glutamic Pyruvic Transaminase) και η ασπαραγινική τρανσαμινάση (AST - Aspartate transaminase) ή γλουταμινική οξαλοξική τρανσαμινάση ορού (SGOT - Serum Glutamil Oxaloacetic Transaminase).

Αίτια

Τα συνηθέστερα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε ανησυχητική ένδειξη είναι τα εξής:

- ηπατίτιδα (οίδημα στο συκώτι)
- αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
- μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
- μεταβολικό σύνδρομο

Τα επακόλουθα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν όταν οι τρανσαμινάσες είναι ανεβασμένες εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία της ένδειξης.

Συνήθως ο γιατρός θα προτείνει επαναληπτική αιματολογική εξέταση προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα επίπεδα των ενζύμων παραμένουν αυξημένα και ότι η άνοδος δεν ήταν παροδική ή συμπτωματική.

Εάν οι επακόλουθες εξετάσεις είναι θετικές, ο γιατρός θα προτείνει θεραπευτική αγωγή ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μη αλκοολικής νόσου του ήπατος ή μεταβολικού συνδρόμου, ο ασθενής θα πρέπει πρωτίστως να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ, να προσέχει το βάρος του και να ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερόλης του.

Διαβάστε επίσης:

Πού βρίσκεται το συκώτι, ο θυρεοειδής, το πάγκρεας... (φωτογραφίες)
Δέκα σημάδια ότι το συκώτι σας υποφέρει
Τι φανερώνει ο πόνος στο συκώτι
Οι γιατροί προειδοποιούν για τη νόσο που «τρώει» το συκώτι