ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Αίτια και προειδοποιητικές ενδείξεις

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Αίτια και προειδοποιητικές ενδείξεις

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα στρώμα ιστού με εξαιρετική ευαισθησία στο φως και καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί έκτακτη ανάγκη και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να σωθεί η όραση. Συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής απομακρύνεται από το στρώμα αιμοφόρων αγγείων που του παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

retina

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση της αποκόλλησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόνιμης απώλειας της όρασης στο πάσχον μάτι.

Ευτυχώς, τα προειδοποιητικά σημάδια είναι αρκετά εμφανή ώστε να παρακινήσουν τον ασθενή να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια του ειδικού.

Η αποκόλληση δεν προκαλεί πόνο και τα σημάδια σχεδόν πάντα εκδηλώνονται πριν συμβεί ή πριν εξελιχθεί.

- κουκκίδες/κηλίδες ή μικρές γραμμές που μπλοκάρουν το οπτικό πεδίο και μοιάζουν να «επιπλέουν» μπροστά στα μάτια μας

- ξαφνικές λάμψεις

- σκιά που καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου και μεγαλώνει όσο προχωρά η αποκόλληση

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να οφείλεται σε συρρίκνωση ή σύσπαση του υαλώδους (του υγρού που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού), τραυματισμό, διαβήτη σε προχωρημένο στάδιο ή φλεγμονώδη πάθηση του ματιού.

Βασικοί παράγοντες κινδύνου για την αποκόλληση είναι η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης, η μεγάλη μυωπία και οι παλαιότεροι τραυματισμοί στο μάτι.

Διαβάστε επίσης:

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία
Οι ασθένειες που φαίνονται στα μάτια
Δείτε αν έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία