ΥΓΕΙΑ

Η επέμβαση μηνίσκου αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας

Ένας ολοένα και συχνότερα εμφανιζόμενος τύπος χειρουργικής επέμβασης στο γόνατο, εκείνος για την επιδιόρθωση του μηνίσκου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η επέμβαση μηνίσκου αυξάνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας

Ο μηνίσκος είναι ένα κομμάτι χόνδρου που δρα ως "αμορτισέρ" στην κίνηση του γονάτου. Υπάρχουν δύο σε κάθε γόνατο και σταθεροποιούν την άρθρωση του γόνατος. Τα προβλήματα στο μηνίσκο είναι μία από τις πιο συχνές βλάβες στο γόνατο, ειδικά μεταξύ των αθλητών και η χειρουργική επέμβαση εκτελείται συχνά για να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τις περιπτώσεις 355 ατόμων με αρθρίτιδα στο γόνατο και τις συνέκριναν με παρόμοιο αριθμό ατόμων που δεν είχαν αρθρίτιδα στα γόνατα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου 60 έτη και οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι.

Από τα 335 άτομα, τα 31 είχαν υποβληθεί και σε επέμβαση στον μηνίσκο. Σε αυτά τα άτομα η αρθρίτιδα στο εγχειρισμένο γόνατο εμφανίστηκε μέσα σε ένα χρόνο από την επέμβαση μηνίσκου. Στο 59% των περιπτώσεων ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμία ζημιά μετά την επέμβαση.

Στο 81% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση μηνίσκου καταγράφηκε απώλεια χόνδρου, σε σύγκριση με το εμφανώς μικρότερο 40% στις περιπτώσεις των ασθενών με αρθρίτιδα που δεν είχαν υποβληθεί σε αντίστοιχη επέμβαση.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Ένωσης Βορείου Αμερικής που θα γίνει στο Σικάγο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Frank Roemer, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης επισημαίνει την ανάγκη να επανεξετασθούν οι πρακτικές χειρουργικής επέμβασης στο μηνίσκο, υπό το πρίσμα της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης αρθρίτιδας στους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σπλήνας σας έχει γίνει... μπαλόνι!

Πόνος στο αυτί: Τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Πρησμένοι λεμφαδένες: Ποια προβλήματα υγείας φανερώνουν - Πότε να ανησυχήσετε

Ουρικό οξύ: Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται