ΥΓΕΙΑ

Δείτε τι μπορεί να σας προκαλέσουν οι συχνές ημικρανίες

Η ημικρανία είναι από μόνη της ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό πρόβλημα και σαν να μην έφτανε αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για άλλες, σοβαρότερες ασθένειες.

Δείτε τι μπορεί να σας προκαλέσουν οι συχνές ημικρανίες

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology, όσοι έχουν συχνές ημικρανίες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο προσωποπληγίας (παράλυση του Bell). Η προσωποπληγία επηρεάζει τη λειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την κίνηση των μυών του προσώπου. Η φλεγμονή, κάποια δυσλειτουργία στην καρδιά ή κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος εξηγούν πιθανώς τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και προσωποπληγίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε με ποιες άλλες παθήσεις σχετίζεται επίσης η ημικρανία.

1. Κατάθλιψη

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από συχνές ημικρανίες –και ιδιαίτερα οι γυναίκες– είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά. Είναι λογικό ένας τόσο ισχυρός πονοκέφαλος, όταν συνοδεύεται μάλιστα και από αλλοιώσεις στην όραση και την ακοή, να μας χαλάει τη διάθεση, φαίνεται όμως πως η σχέση των δύο παθήσεων είναι μάλλον αμφίδρομη. Είναι πιθανό να υπάρχει μια κοινή βιολογική βάση μεταξύ ημικρανίας και κατάθλιψης, καθώς όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσουν συχνές ημικρανίες.

2. Πάρκινσον

Όσοι έχουν συχνά ημικρανίες με αύρα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν Πάρκινσον, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μπεθέσδα. Ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη παίζει πιθανώς σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό, καθώς η διαταραχή της λειτουργίας του μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου τόσο για την ημικρανία όσο και για το Πάρκινσον.

3. Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό

Μία ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology υποδεικνύει ότι οι συχνές ημικρανίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και εγκεφαλικού. Και στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους εκδηλώνουν ημικρανία με αύρα. Η σχέση της ημικρανίας με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό μπορεί να εξηγηθεί από διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 13 σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Μούδιασμα, κράμπες & ανεξήγητοι πόνοι: Τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας
Εναλλακτικές θεραπείες για την ημικρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ