ΥΓΕΙΑ

Επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να παίζει βιολί (vid)

Η "εν τω βάθει" εγκεφαλική διέγερση είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Επέμβαση στον εγκέφαλο με τον ασθενή να παίζει βιολί (vid)

Αυτά τα ηλεκτρόδια παράγουν ηλεκτρικούς παλμούς που ρυθμίζουν κάποιες λειτουργίες. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα μπορούν να επηρεάσουν ορισμένα κύτταρα και συγκεκριμένες χημικές διεργασίες μέσα στον εγκέφαλο.

Η ένταση της διέγερσης σε μία "εν τω βάθει" διέγερση του εγκεφάλου ελέγχεται από μια συσκευή σαν βηματοδότη που τοποθετείται κάτω από το δέρμα στο πάνω μέρος του στήθους του ασθενούς. Ένα σύρμα που ταξιδεύει κάτω από το δέρμα συνδέει αυτή τη συσκευή με τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό του.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων νευρολογικών παθήσεων, όπως:

-Ιδιοπαθής τρόμος

-Νόσος του Πάρκινσον

-Δυστονία

Η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου μελετάται επίσης ως μια θεραπεία για την επιληψία, τους συμπλεγματικούς πονοκεφάλους, το σύνδρομο Tourette, τον χρόνιο πόνο και τη μείζονα κατάθλιψη.

Πολλοί ασθενείς συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές αυτής της πρωτοποριακής και εντυπωσιακής τεχνικής.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση μάλιστα, πραγματοποιείται με τον ασθενή σε πλήρη διέγερση, προκειμένου οι χειρουργοί να λαμβάνουν πληροφορίες για το πώς προοδεύει η διαδικασία.

Αυτό είναι εφικτό επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου. Οι γιατροί κάνουν στον ασθενή τοπική αναισθησία για να γίνει το απαιτούμενο τρύπημα στο κρανίο. Ο ασθενής αισθάνεται μόνο κάποια πίεση, αλλά καθόλου πόνο.

Στη συνέχεια οι χειρουργοί εισάγουν τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του ασθενούς, ο οποίος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, παρά μόνο όταν του περιγράψουν οι γιατροί τι ακριβώς κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μια τέτοια επέμβαση στην Κλινική Mayo, όπου ο ασθενής παίζει βιολί καθ' όλη τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν έχετε μουσικό αυτί – Τεστ με βίντεο

Ξύπνησε από κώμα και νόμιζε ότι είναι ο Μάθιου Μακόναχι!

Δείτε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν έχετε οργασμό! (βίντεο)

Ποντίκια με ανθρώπινο εγκέφαλο; Η επιστήμη το έκανε και αυτό!