ΥΓΕΙΑ

Πώς δίνουμε τις πρώτες βοήθειες με τεχνητή αναπνοή (βίντεο)

Η καρδιοαναπνευστική ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη (cardiopulmonary resuscitation - CPR) είναι μια τεχνική που σώζει ζωές και είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του πνιγμού και κάθε περίπτωσης όπου η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί του ασθενούς/θύματος έχουν σταματήσει.

Πώς δίνουμε τις πρώτες βοήθειες με τεχνητή αναπνοή (βίντεο)

Η American Heart Association (AHA) συστήνει σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και αν είναι ανεκπαίδευτοι παρευρισκόμενοι στο περισττικό, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) με θωρακικές συμπιέσεις στον ασθενή.

Είναι πολύ καλύτερο να κάνουμε κάτι από το να μην κάνουμε τίποτα σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και εάν είμαστε φοβισμένοι ότι οι γνώσεις ή οι ικανότητές μας δεν είναι 100% πλήρεις.

Θυμηθείτε, η διαφορά του να δράσετε ή όχι μπορεί να είναι η διαφορά για την επιβίωση ή τον θάνατο κάποιου ανθρώπου.

Προσοχή! Το πρώτο μας μέλημα είναι πάντοτε να ειδοποιήσουμε άμεσα για ιατρική βοήθεια. Η δική μας συμμετοχή έγκειται μόνο στο να διατηρήσουμε αν είναι δυνατόν τον ασθενή στη ζωή μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να διατηρήσει προσωρινά τη ροή οξυγονωμένου αίματος προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Όταν η καρδιά σταματά, η έλλειψη οξυγονωμένου αίματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα άτομο μπορεί να πεθάνει μέσα σε 8 έως 10 λεπτά.

Στο βίντεο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο ακολουθεί, μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τον τρόπο που γίνεται σωστά η ΚΑΡΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους

Τι να κάνετε αν πάθετε ουρολοίμωξη

Παράλυση Bell: Τι είναι η ασθένεια που χτύπησε τον Μπρους Γουίλις

Σφίξιμο στο στήθος: Δείτε τι προμηνύει