ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε η λύση για την εξάλειψη της φαλάκρας

Ερευνητές από την Ισπανία υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν τρόπο για να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων τριχών στο κεφάλι ενός ατόμου με φαλάκρα εκμεταλλευόμενοι μια "αμυντική ιδιότητα" του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στέλνει βλαστικά κύτταρα στο δέρμα που περιβάλλει τις τρίχες.

Βρέθηκε η λύση για την εξάλειψη της φαλάκρας

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology, οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο να χειραγωγήσουν τα μακροφάγα, ένα συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, ώστε να επανενεργοποιούν βλαστικά κύτταρα στους θύλακες των τριχών σε περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, όπου δεν υπάρχει φλεγμονή (ερεθισμένο δέρμα).

Η ανακάλυψη έγινε στην ουσία κατά τύχη, όταν οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα είχαν την περίεργη παρενέργεια της τριχοφυΐας. Αναρωτήθηκαν έτσι, εάν η ανάπτυξη των μαλλιών συνδέεται με κάποια ανοσολογική αντίδραση του σώματος, υπόθεση που αποδείχθηκε ορθή.

Αν και τα μακροφάγα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν κυρίως στην καταπολέμηση λοιμώξεων και στην επισκευή τραυμάτων, φαίνεται ότι παίζουν και ένα ρόλο στην ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων του δέρματος.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ Mirna Perex-Moreno και η ομάδα της είναι πεπεισμένοι ότι παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να επαναληφθούν σε ανθρώπους.

Η συγκεκριμένη μελέτη, αν και προς το παρόν βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι το κλειδί στη θεραπεία της φαλάκρας. Η φαλάκρα είναι μια κατάσταση που προκαλεί την πτώση και την αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού και πιστεύεται ότι προκαλείται τόσο από γενετική προδιάθεση όσο και από διαταραχή στις ορμόνες.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις αιτίες αραίωσης των μαλλιών που δεν τις ξέρατε

Δύο φυσικές μάσκες ενάντια στην τριχόπτωση

Τέλος στη φαλάκρα με το εμβόλιο Κινέζων επιστημόνων