ΥΓΕΙΑ

Βρογχίτιδα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων και εκδηλώνεται με βήχα και απόχρεμψη. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Βρογχίτιδα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η οξεία βρογχίτιδα είναι συνηθισμένη ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι σοβαρότερη νόσος και προκαλείται από χρόνιο ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων.

Αντιμετώπιση

-Πίνετε πολλά υγρά

-Ξεκουραστείτε

-Πάρτε αντιπυρετικά και αναλγητικά εάν έχετε πυρετό

-Χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα ή ατμό στο μπάνιο

-Πάρτε βιταμίνη C και E: Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τους πνεύμονες καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον βλεννογόνο των πνευμόνων, μειώνοντας ερεθισμούς και φλεγμονές. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.
Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην προστασία από αναπνευστικά προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τους πνεύμονες μας από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

-Εάν είστε καπνιστής, μην καπνίζετε όσο υποφέρετε από τα συμπτώματα.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει έναν αναπνευστήρα για να ανοίξετε τους αεραγωγούς και να σας χορηγήσει αντιβιοτικά.

Πρόληψη

-Κάντε το ετήσιο εμβόλιο έναντι της γρίπης και ένα εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού σας.

-Μειώστε την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

-Να πλένετε τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών συχνά, για να αποφύγετε την εξάπλωση ιών και άλλων λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης:

Φλέματα: Τι δείχνει το χρώμα τους για την υγεία σας

Βρογχίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης