ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τα 12 DON’Ts της εγκυμοσύνης

Τα 12 DON’Ts της εγκυμοσύνης

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι μια ατελείωτη λίστα με δεν, μην και πρέπει. Κάθε έγκυος πρέπει να έχει κατά νου δεκάδες διαφορετικούς κανόνες, ώστε να προστατεύσει την υγεία της ίδιας και του μωρού της.

Δείτε μερικούς από τους πιο βασικούς, σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία της Γυναίκας (OWH), παράρτημα του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας.

1. Μην καπνίζετε. Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη υπόθεση, μπορείτε όμως να τα καταφέρετε με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη από το γιατρό σας. Με το κάπνισμα, η έγκυος μεταδίδει νικοτίνη και άλλες καρκινογόνες ουσίες στο αγέννητο μωρό της. Επίσης, το κάπνισμα εμποδίζει το έμβρυο να λάβει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρης γέννας ή εμβρυϊκού θανάτου.

2. Μην έρχεστε σε επαφή με τοξικές ουσίες. Αποφύγετε την έκθεση στο μόλυβδο και τον υδράργυρο, σε διαλύτες στα καθαριστικά, σε εντομοκτόνα και χρώματα.

3. Μην έρχεστε σε επαφή με μολυσμένα τρόφιμα. Προστατεύστε τον εαυτό σας και το μωρό σας από τροφιμογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές ή και στο θάνατο. Θα πρέπει να μεταχειρίζεστε, να μαγειρεύετε, να τρώτε και να αποθηκεύετε τις τροφές τηρώντας του απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

4. Μην πίνετε αλκοόλ. Δεν έχει διαπιστωθεί ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια μια μέλλουσα μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε καλό θα είναι να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ.

5. Μην κάνετε χρήση παράνομων ουσιών. Οποιαδήποτε παράνομη ουσία αποτελεί κίνδυνο τόσο για την υγεία της εγκυμονούσας όσο και για την υγεία του εμβρύου.

6. Μην έρχεστε σε επαφή με τα περιττώματα γάτας. Εάν έχετε γάτα στο σπίτι, ζητήστε από κάποιον άλλο να καθαρίσει την άμμο της. Τα περιττώματα της γάτας μεταδίδουν το τοξόπλασμα και η λοίμωξη από το παράσιτο αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για το έμβρυο.

7. Μην καταναλώνετε ψάρια με πολύ υδράργυρο. Αποφύγετε κυρίως τον ξιφία, το σκουμπρί και τον κολιό.

8. Αποφύγετε την επαφή με τρωκτικά. Τα ούρα και τα περιττώματα των τρωκτικών, ακόμη κι αν πρόκειται για κατοικίδια χάμστερ ή ινδικά χοιρίδια, μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνους ιούς.

9. Μην κάνετε μπάνιο με καυτό νερό. Αποφύγετε επίσης το υδρομασάζ και τη σάουνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν το έμβρυο ή να προκαλέσουν λιποθυμία.

10. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τεχνητά αρώματα. Τα αποσμητικά σπρέι, οι σερβιέτες και τα αφρόλουτρα μπορεί να περιέχουν αρώματα που ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή και επομένως αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης ή μυκητίασης.

11. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Οι πλύσεις μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο ή να οδηγήσουν στην εισροή αέρα στο γεννητικό κανάλι και να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης.

12. Μην κάνετε ακτινογραφίες. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε ακτινογραφία, ενημερώστε το γιατρό σας ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Καφές & εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;
Οι αλλαγές στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη
Το ιδανικό βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη (πίνακας)